Träningsbälten - Köp lyftarbälten från Tillskottsbolaget.se
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp
Kategorier

Träningsbälten

För att kunna prestera på topp på gymmet och komma upp i de där riktigt höga vikterna i exempelvis marklyft och knäböj, kan ett träningsbälte vara nödvändigt! Ett träningsbälte är ett träningstillbehör som ger dig ett ökat stöd och skydd vid tyngre lyft, till exempel vid marklyft eller knäböj. Vill du ta högre vikter i basövningarna men känner att du behöver extra stöd och stabilitet? Testa ett lyftarbälte! Hos oss på Tillskottsbolaget hittar du flertalet olika träningsbälten i olika former, modeller och varianter!

Sortera efter
Better Bodies BB Lifting Belt, black
40
BB Lifting Belt är väldigt mjukt samtidigt som det ger bra stöd och stabilitet f...
599 kr (999 kr)
Nordic Training Gear Lever Belt, 13 mm, Suede
Handgjort bälte av äkta högkvalitativt mockaläder, gjort för at...
999 kr
Better Bodies Weight Lifting Belt
Ett bälte som erbjuder riktigt bra support vid tunga lyft! Weight Lifting Belt från Bett...
599 kr
Nordic Training Gear Neoprene Belt, 7 mm
Specialtillverkat neoprenbälte i 7 mm högkvalitativt neoprenmaterial, som är utform...
749 kr
GASP Lever Belt, black
Ett rejält bälte - för tunga lyft!
949 kr
Nordic Training Gear Functional Lifting Belt, 7,5 mm
NTG´s Functional Lifting Belt, som är 7,5 mm tjockt, är utformat för att ge di...
549 kr
Better Bodies Basic Gym Belt, black
Anatomiskt utformat bälte i neopren från Better Bodies som erbjuder den stabilitet du be...
479 kr
GASP Training Belt
Kraftigt, exklusivt lyftarbälte från GASP- För dig som lyfter TUNGT! Tillverkat i s...
999 kr
GASP Lifting Belt
GASP Lifting Belt är ett lyftarbälte av absolut högsta kvalitet - som dessutom ...
1499 kr
Better Bodies Women´s Gym Belt, black/pink
Ett läckert dambälte som är designat och inspirerat av Better Bodies bästs...
479 kr
Better Bodies Basic Gym Belt, strong blue
Anatomiskt utformat bälte i neopren från Better Bodies som erbjuder den stabilitet du be...
479 kr
GASP Power Belt, black
Är du på jakt efter ett rejält och stabilt bälte för dina utmanande lyft?...
1499 kr
Better Bodies Basic Gym Belt, red
Anatomiskt utformat bälte i neopren från Better Bodies som erbjuder den stabilitet du be...
479 kr
Better Bodies Camo Gym Belt, dark camo
Perfekt gymbälte för både nybörjare och veteran.
499 kr
GASP PWR Belt
GASP Power Belt - Lyftarbälte från GASP för de riktigt tunga hardcorelyften. 13 mm ...
1099 kr
Better Bodies Pro Lift Belt, grey
Stabilt träningsbälte i hållbart nylon och enkel kardborrefästning. Extra vadd...
499 kr

Vad är ett träningsbälte?

Ett träningsbälte är ett bälte som är runt 10-20 centimeter på bredden, längden varierar beroende på modell och storlek. Träningsbälten är ofta gjorda av läder, men det finns även varianter i olika syntetiska material på marknaden! Anledningen till att man använder dessa bälten är kort och gott för att få ett ökat stöd och skydd vid tyngre lyft. Tack vare det breda bältet runt bålen ökar öven kroppens förmåga att skapa ett buktryck, något som ger ytterligare bättre stabilitet och skyddar ryggkotorna.
Har du aldrig hört talas om detta innan kanske du istället hört talas om ett lyftar-, tyngdlyftar- eller gymbälte. Samtliga namn är bara olika namn för egentligen samma produkt, något som kan göra det hela lite förvirrande. Dock finns det flera olika typer, utöver det klassiska, till exempel de som är speciellt framtagna för att göra dips. På dessa kan du enkelt hänga på vikter och på så sätt avancera dina dips ytterligare.

Hur använder man ett träningsbälte?

Precis som med det mesta när det kommer till träningstillbehör föredrar vi alla att använda vårt träningsbälte på olika sätt och vid olika tillfällen. Därför är det absolut bästa att köpa sig ett som först och främst passar en, och börja testa sig fram! Men det finns givetvis lite nybörjartips för dig som känner dig osäker:
1. Spänn fast det, lagom hårt, strax över naveln. Sedan går du ner i en helt vanlig knäböj. Ditt bälte kommer nu flytta på sig och där det hamnar; exakt där ska du spänna åt det rejält. Spänn det så pass hårt att du känner att du har stöd när du gör ditt lyft, inte mer eller mindre!
2. När du nu spänt åt det korrekt är det dags att lyfta! Här är det viktigt att du drar in luft i magen och spänna magmusklerna ordentligt, samtidigt som bältet komma hjälpa till att stödja.
Beroende på vilken produkt du väljer finns det olika tillfällen & övningar där det bör eller kan användas. Detta skiljer sig åt något mellan de olika sorterna. Nedan går vi igenom de olika varianterna:

Varför bälte vid styrkelyft?

Inte nog med att det finns många olika varumärken, modeller och färger att välja mellan, det finns även flera olika sorter som alla lämpar sig till olika sporter och/eller tillfällen.
Ett styrkelyftsbälte kännetecknas av att det är lika brett hela vägen runt. Det finns även några riktlinjer på hur tjockt samt brett det får vara för att vara godkänt i tävlingssammanhang; max 10 cm brett och 13 mm tjockt. Detta är perfekt för dig som främst vill använda det till marklyft och knäböj!
Ett tyngdlyftarbälte kännetecknas av att det oftast är smalare där fram än där bak. Anledningen till att det är konstruerat på detta vis är för att du vid djupa knäböj inte ska bli hindrad av det. Som man hör på namnet är det för dig som sysslar med tyngdlyftning!
Ett Lever Belt däremot har en annan konstruktion jämfört med de ”vanliga”, inte minst när det kommer till spännet. Det är ett så kallat ”snabbspänningsbälte” som du väldigt enkelt spänner och lossar. Detta gör det möjligt att spänna det snabbare, enklare och även hårdare. På så sätt får du det precis så som du vill! Dessutom hjälper ett Lever Belt dig att spänna dina magmuskler och skapar ett tryck mot buken som gör att du får extra kraft i dina lyft.
Ett dipping belt, även kallat dips- eller viktbälte på svenska, är speciellt framtaget för att du ska kunna göra dips med extra vikt! De ger dig möjlighet att smidigt och enkelt fästa viktplattor och på så sätt kunna öka belastningen. Det kan självklart även användas till andra övningar där man önskar att öka belastningen, exempelvis chins eller pull ups. Därav kallas det ofta för viktbälte istället!

Vilket träningsbälte är bäst?

Viktigt att tänka på när du köper ditt första bälte är först och främst att välja rätt storlek. Ett vanligt misstag är att köpa ett för stort, något som kommer göra att du vid användning inte kommer kunna spänna de så hårt som du vill och behöver.
Ytterligare en aspekt är givetvis priset. Är du ute efter ett riktigt bra får du vara beredd på att det kostar några hundralappar. Även om du kanske är ute efter ett så billigt bälte som möjligt kan det i längden vara värt att lägga till lite grann och få ett betydligt mer hållbart, slitstarkt och bekvämt!

När ska man börja använda träningsbälte?

Har du precis börjat att styrketräna kan du vänta lite med att använda ett träningsbälte. Nu i början är det viktigt att hitta rätt teknik och bygga upp en bra grundstyrka. När du sedan vill börja lyfta lite tyngre vikter kan det ge extra stöd så att du kan öka motståndet och effektivisera träningen. De är därför mer relevanta vid tunga lyft. De används för att stärka bålen vid tunga lyft, till exempel vid knäböj och marklyft.
Det är alltid viktigt att ha fullt rörelseomfång vid övningarna och därför ska du inte använda ett bälte om det begränsar din rörlighet. Du ska inte heller använda Der om du har hälsoproblem, till exempel hjärtproblem som kan påverkas negativt av de ökade blod- och buktrycket. Är du osäker rekommenderar vi att du rådfrågar din läkare.

Hur mycket hjälper ett lyftarbälte?

Om du aldrig tidigare testat att träna med ett lyftarbälte kommer du märka stor skillnad första gången. Faktum är att användandet med största sannolikhet kommer resultera i att du kommer kunna lyfta 5-10 % mer än du kunde innan. Detta då det hjälper dig öka ditt buktryck, det vill säga att din bål blir stabilare & likaså hela din kropp.
När du använder detta tillbehör stabiliserar du hela kroppen, men framförallt din mage & nedre rygg. Resultatet av detta är att dina muskler i ben & höft inte begränsas, du kan lyfta tyngre och samtidigt behålla din rörlighet.
I dagsläget finns det inga vetenskapliga studier som visar på att bältesanvändande vid tyngre lyft kan minska din risk att skada dig vid utförandet. Däremot är det fullt möjligt och något många upplever eller känner. Viktigt att komma ihåg är att det är ett tillbehör och ingen försäkring, det vill säga att bara för du har det på dig kan du inte lyfta precis hur tungt som helst eller höfta på tekniken.

Måste man använda bälte?

Likt resterande träningstillbehör är ett bälte inget måste. Det är mycket viktigare att du lär dig rätt teknik, innan du eventuellt gör en investering i någon som helst tillbehör eller redskap. Börjar du med träningsbälte lite för tidigt kan det störa teknikarbetet. Det ska inte användas som ett substitut för dålig teknik. När du tränat upp tekniken, har en grundläggande bålstyrka och är på väg att avancera till tyngre vikter kan det vara dags att prova!
Se till att du skapar ett buktryck genom att andas in luft samtidigt som du spänner magmusklerna. Anpassa vikterna efter din styrka och ta gärna hjälp av någon som kan för att få till rätt teknik. Tränar du tillsammans med en tränare eller coach som kan hjälpa dig med tekniken kan du testa det tillsammans med honom/henne för att vara säker på användningen.

Vad är gymbälte bra för?

När du spänner det över buken, alltså runt magen, begränsar du magens möjlighet att expandera när du andas in luft. Du får ett buktryck och en bättre stabilitet i ryggen. När ryggstabiliteten ökar kan musklerna du använder i övningen kontrahera mer kraft och detta leder till att du kan lyfta och hantera tyngre vikter med god rörelsehastighet.
Det är alltså framförallt bra för att skapa stabilitet, inte minst vid de extra tunga lyften där bålstyrkan ibland sviker oss.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se