Bonusar
XVeganskt Proteinpulver
Ett veganskt proteinpulver är det perfekta kosttillskottet för dig som äter en vegansk eller vegetarisk kost, eller av annan anledning föredrar att undvika animaliska livsmedel. Det stödjer din muskeluppbyggnad och återhämtning, samtidigt som du säkerställer att du får i dig tillräckligt med protein för dagen. Oavsett om du föredrar de baserade på ärta, ris, hampa eller soja, hittar du det hos oss. Utbudet är stort och kvalitén hög! Köp ditt veganska proteinpulver hos oss på Tillskottsbolaget!
Sortera efter
Vad är veganskt proteinpulver?
Ett veganskt proteinpulver är ett tillskott, speciellt framtaget för dig som äter en växtbaserad kost och/eller har en växtbaserad livsstil. Du kanske är vegan, äter vegetariskt eller av annan anledning föredrar att undvika animaliska produkter. Precis som alla proteinpulver innehåller de en stor del protein, men det tillverkas alltså helt utan till exempel mjölk och ägg.
Istället för att använda anomaliska råvaror används bland annat ris, soja och ärta, men även hampa och havre. Alla dessa är högkvalitativa proteinkällor som ger slutprodukten en komplett aminosyraprofil och ett högt biologiskt värde. Med andra ord är ett vegansk proteinpulver många gånger precis lika bra som ett klassiskt, gjort på mjölk.
Är veganskt protein bra?
Ett protein gjort på endast växtbaserade proteinkällor, så som ärta, ris, hampa och/eller soja är såväl hälsosamt som bra. De har många gånger en hög proteinhalt, komplett aminosyraprofil och högt biologiskt värde. Med andra ord är det ett bra kosttillskott för dig som vill maximera din muskeluppbyggnad såväl som återhämtning. Och det gäller inte bara dig som är vegan utan även du som annars äter animaliska produkter kan med fördel inta ett veganskt alternativ, även när det kommer till kosttillskott.
Förutom dess höga proteinhalt, biologiska värde och kompletta aminosyraprofil är de även många gånger lättare för vår mage att smälta. Bland annat på grund av att de inte innehåller någon mjölk. Av den anledningen är det ett vanligt tillskott bland laktosintoleranta som har svårt att smälta vasslet i det klassiska vassleproteinet.
Ser vi till miljön får det även där pluspoäng! Det har en mindre påverkan på miljön och kräver dessutom mindre såväl vatten som mark vid framställning.
Hur får man i sig protein som vegan?
Att få i sig tillräckligt mycket protein som vegan kan många uppleva svårt. Men, det är fullt möjligt! Äter du en balanserad och varierad kost kan du utan problem få i dig alla näringsämnen du behöver, oavsett kosthållning, allergier och/eller preferenser. Växtbaserade livsmedel speciellt rika på protein är bland annat bönor, linser, nötter och diverse sojaprodukter. Även grönsaker, frön och quinoa är bra livsmedel. Inkluderar du dessa i din kost kan du säkerställa att du får i dig den mängd du behöver.
Om du trots det upplever att det är svårt att komma upp i tillräckliga halter dagligen så finns det tillskott att komplettera med. Genom att till exempel addera en skopa ärtprotein i din smoothie, en skopa sojaprotein i pannkakssmeten eller ta en shake med risproteinisolat efter träningspasset kan du enkelt få i dig 20-30g ytterligare protein.
Hur tillgodoser en vegetarian sitt behov?
Som vegetarian krävs det många gånger att du håller lite extra koll på din kost. Kött, mejeriprodukter och andra animaliska livsmedel innehåller en stor del protein men även andra viktiga näringsämnen. Då en vegetarian inte äter kött blir mjölken, äggen, bönorna, linserna, sojan etc desto viktigare.
Det finns alltså många livsmedel som innehåller alla de nyttigheter som vi människor behöver för att må bra. Så även en person som äter en vegetarisk kost kan utan problem få i dig det hen behöver!
Många väljer även att komplettera med ett tillskott i form av vitaminer, mineraler, aminosyror och/eller protein. På så sätt kan du enkelt säkerställa att du får i dig det du behöver.
Hur bra är ärtprotein?
Tillskott med ärtprotein tillverkas av gula ärtor och har även dessa en mycket gynnsam aminosyreprofil. Proteinhalten är ofta så hög som 80% av själva innehållet. Detta proteinpulver passar den som av en eller annan anledning vill undvika soja.
Det är ofta såväl smakrikt som lättblandat, har ett högt proteininnehåll och ett mycket lågt kolhydrats- och fettinnehåll. Jämför vi ärtan med andra vegetabiliska proteinkällor hamnar den många gånger i topp, och detta av flera anledningar. Framförallt tack vare dess höga kvalitet. Det är rikt på aminosyror, är skonsamt mot magen och har ett medelsnabbt upptag.
Är sojaprotein bra?
Sojaprotein är utan tvekan det mest förekommande veganska proteinpulvret. Det klassas som ett fullvärdigt protein då det innehåller samtliga viktiga aminosyror. Dessutom är det väldigt lättabsorberat. Tack vare den snabba inlagringen i muskulaturen anses soja till viss vara ett tänkbart substitut till vassleprotein.
Varför är det bra med veganskt proteinpulver?
Om vi bortser från den måhända miljörelaterade aspekten och istället betraktar detta på ett mer personligt plan kan vi konstatera att många väljer att övergå till en växtbaserad kost i syfte att förbättra sin mag- och tarmhälsa. En positiv sidoeffekt av detta är ofta att också hyn blir bättre. En del ondgör sig nämligen över både magproblem och akne kopplade till mjölkkonsumtion, varför veganprotein kan utgöra ett mycket bra substitut till mjölkbaserade tillskott i likhet med vassle och kasein.
Vegetabiliska proteinkällor har bland annat ett naturligt högt fiberinnehåll och detta bidrar till att matsmältningssystemet fungerar bättre. Detta kan i sin tur dämpa både uppblåsthet och gasbildning.
Vilket är det bästa veganproteinet?
Vilket veganskt proteinpulver som är det bästa för just dig beror bland annat på ditt syfte med intaget och mål med träningen. Eventuella allergier, kosthållning och andra preferenser så som smak och konsistens spelar givetvis även de in.
Ett av de absolut vanligaste sorterna är ett så kallat blandprotein, beståendes av flera olika proteinkällor. Ärt- och risproteinisolat är till exempel en vanlig kombination! Fördelen med dessa är att du inte får för mycket av till exempel ärtan, något som annars kan ta lite hårt på din mage, samtidigt som du får ta del av risproteinets alla fördelar. Nedan har vi listat några av de bästa, mest populära alternativen:
Sojaprotein: en komplett proteinkälla som är helt vegetabilisk. Innehåller alla essentiella aminosyror och har dessutom ett snabbt upptag. Lämpar sig därför bra efter träning när du vill maximera din muskeluppbyggnad såväl som återhämtning.
Ärtprotein: även de en komplett och populär källa. Laktos- & glutenfritt, rikt på aminosyror och lättsmält. Perfekt i gröt, smoothie eller liknande! Kombineras ofta ihop med risprotein.
Risprotein: ytterligare en populär källa till protein. Lättsmält, men med något lägre innehåll av aminosyror. Av den anledningen kombineras det ofta med ärtprotein som är rikt på aminosyror.
Hampaprotein: en komplett källa som även den är rik på aminosyror, men även fiber och fettsyror. Finns ofta en en något mindre mängd i olika blandprotein. Ofta något dyrare än till exempel soja eller ärta.