Bonusar
XLaktosfritt protein
Ett laktosfritt proteinpulver är det perfekta tillskottet för dig som är laktosintolerant och är på jakt efter ett högkvalitativt proteinpulver som kan ta dina träningsresultat till nästa nivå. Allt detta utan att det ska bli på din mages bekostnad.. Det som kännetecknar ett laktosfritt proteinpulver är att det är rikt på protein, tas upp snabbt av kroppen, och givetvis är helt fritt från laktos. Dessa kan självklart användas även av dig som till exempel bara är känslig mot mjölksocker (laktos) eller av annan anledning föredrar laktosfritt. Köp ditt laktosfria protein hos oss på Tillskottsbolaget!
Sortera efter
Vad är laktos?
Laktos är en form av socker som vi naturligt finner i mjölk och diverse mjölkprodukter så som grädde och ost. Det är en disackarid och består av de två mindre sockermolekylerna glukos och galaktos.
Vi får alltså i oss laktos när vi äter eller dricker mjölk eller mjölkbaserade produkter. För att vår kropp skall kunna ta upp ämnet behöver vi laktas. Laktas är ett enzym vars uppgift är att bryta ned laktosen till sockermolekylerna glukos och galaktos. På så sätt kan det tas upp av vår tarm och användas korrekt av kroppen. Vissa däremot har inte tillräckligt av detta viktiga enzym. Något som resulterar i att de har svårt att bryta ned laktosen ordentligt. Resultatet? Gaser, buksmärtor och uppblåsthet. Det är detta som kallas laktosintolerans.
Vad är laktosintolerans?
Att vara laktosintolerant är både naturligt och vanligt. Det är inte farligt, men kan vara såväl besvärligt som jobbigt. För dig som inte vet innebär det att man är överkänslig mot laktos, det vill säga mjölksocker. Överkänsligheten innebär att kroppen saknar enzymet vid namn laktas, ett enzym som behövs för att kunna bryta ner mjölksockret. Det som sker när kroppen inte kan bryta ner detta är att det onedbrutna mjölksockret bildar gaser. Något som kan både göra ont och vara besvärligt. Av just denna anledning kan det vara besvärligt för en person som lider av laktosintolerans att använda ett vassleprotein som är gjort på just mjölk.
Det finns tre olika typer av laktosintolerans; Primär, Sekundär och Medfödd. Den förstnämnda är den absolut vanligaste formen. Den beror på att med åren bildar kroppen mindre och mindre av enzymet laktas, vilket i sin tur gör att det med åren också bli svårare för kroppen att bryta ned mjölksockret. Den sekundära, även kallas tillfällig laktosintolerans, är inte lika vanlig och uppstår till följd av en sjukdom eller skada i tarmen. Anledningen till att den även kallas "tillfällig” är på grund av att den är just tillfällig. När skadan på tarmen läkt så återfår tarmen också sin förmåga att bryta ner mjölksockret. Sist ut har vi den mest sällsynta typen av laktosintolerans; den medfödda. Denna innebär att du föds som laktosintolerant, alltså upptäcks intoleransen också tidigt, ofta redan som spädbarn.
Är det laktos i proteinpulver?
Proteinpulver är ett brett begrepp och samlingsnamn för flera olika sorters kosttillskott som alla innehåller en stor mängd protein. Det finns alltså flera olika sorter såväl som källor till protein, och laktosinnehållet beror helt på just detta.
Det absolut vanligaste är vassle. Det är ett mjölkbaserat proteinpulver som naturligt innehåller en del mjölk. Beroende på hur vasslet behandlas under tillverkningen kan slutprodukten innehålla mer eller mindre laktos. Kortfattat kan det beskrivas som följer; desto mer det filtreras, desto högre blir proteinhalten och desto lägre blir laktoshalten. Koncentrat innehåller en högre halt, medan isolat och hydrolysat innehåller en betydligt lägre.
Det finns givetvis fler sorter än så. Vi har till exempel växtbaserade proteinpulver. Dessa är många gånger helt veganska och alltså helt fria från alla animaliska råvaror, däribland mjölk. Dessa görs istället på till exempel soja, ärta och/eller hampa.
Även ägg- samt biffprotein är exempel på populära och mjölkfria varianter.
Finns det laktosfritt protein?
Goda nyheter! Det finns nu flertalet olika former av laktosfria protein, med protein från olika källor. Flertalet av alternativen som finns är växtbaserade, men långt ifrån alla. Bland de växtbaserade hittar vi bland annat hampa-, soja- och ärtprotein. Dessa är perfekta för dig som äter en vegetarisk kost men även dig som bara vill undvika laktosen.
Vissa av dessa växtbaserade sorter är dock inte fullvärdiga, det vill säga att de inte innehåller alla essentiella aminosyror, och har ibland också en relativt låg proteinhalt. Vissa ligger endast på runt 50% medan t.ex ett vassleprotein gjort på mjölk vanligtvis ligger runt 80-90% i proteinhalt.
Önskar du en sort med högre proteinhalt kan ett laktosfritt isolat vara något för dig. Det är alltså ett ultrafiltrerat vassleproteinisolat, som tack vare ultrafiltreringen blir helt laktosfritt. Här är utbudet idag stort och det finns flera olika späck tillverkare som varumärken och smaker att välja mellan. Proteinhalten är hög och sockerhalten, såväl som fett- och kolhydratshalten minimal.
Är det laktos i whey?
Whey, vassle på svenska, är den absolut vanligaste proteinkällan när det kommer till proteinpulver. Den är mjölkbaserad, det vill säga att den utvinns från just mjölk. Mjölk innehåller naturligt laktos, vilket gör att vassle naturligt innehåller en viss mängd av detta. Hur stor denna mängd är, beror dock på tillverkningsprocessen.
När produkten tillverkas koncentrerar man proteinet genom att avskilja det från resterande ämnen så som fett, kolhydrater och laktos. Beroende på hur väl pulvret filtreras får man fram ett koncentrat, isolat eller hydrolysat. Det vill säga ett proteinpulver med mer eller mindre fett, kolhydrater och laktos. Ett vanligt isolat fungerar ofta bra för de som är känsliga för laktos, men du som är intolerant kan behöva en variant som är speciellt framtagen för personer med intolerans. Dessa märks tydligt upp som just laktosfria!
Är isolat laktosfritt?
Huruvida ett isolat är laktosfritt eller ej skiljer sig åt mellan olika produkter. Bland annat beror det på tillverkningsprocessen och vilken råvara som använts i produkten. Generellt sett är nivåerna mycket låga, men det kan som sagt skilja sig mellan olika produkter från olika tillverkare. Se därför till att alltid läsa näringsdeklarationen och informationen noga innan du intar produkten, inte minst om du är överkänslig eller intolerant.
Anledningen till att dessa tillskott generellt sett har en mycket låg halt laktos beror på dess tillverkningsprocess. Det som sker vid tillverkning är att proteinet separeras från övriga ämnen, det vill säga bland annat fett och kolhydrater men även laktos. Resultatet blir ett oerhört rent pulver beståendes av mestadels protein och ytterst lite fett, kolhydrater och laktos.
Är biffprotein laktosfritt?
Biffprotein är även de en typ av laktosfritt proteinpulver. Här är utbudet inte lika stort, än, som det är bland till exempel de växtbaserade, men det är trots allt ett jättebra alternativ. Till skillnad från till exempel vissa växtbaserade varianter är det naturligt rikt på protein och är ett fullständigt protein som innehåller alla essentiella aminosyror.
Biffprotein är helt fritt från laktos, mjölkprotein och gluten och passar såväl laktosintoleranta som personer som lider av mjölkallergi eller glutenintolerans. Faktum är att du vid användning av biffprotein kan uppleva att din matsmältningen till och med blir BÄTTRE! Du bör dock vara uppmärksam när du väljer produkt med tanke på att vissa tillverkare har valt att blanda ut det med vassle. Håll utkik efter en näringsförteckning som utlovar hundraprocentigt biffprotein så du slipper problem med magen.