GABA - Köp GABA aminosyror billigt online - Tillskottsbolaget
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp
Kategorier

GABA

GABA är en naturligt förekommande aminosyra och även en av de viktigaste signalsubstanserna i nervsystemet. GABA betraktas som en hämmande neurotransmittor med tanke på att den blockerar vissa signaler i hjärnan och därmed reducerar aktiviteten i nervsystemet. Aminosyran har visat sig kunna lindra känslor av ångest, stress och oro och även bidra till att motverka kramper. GABA används ofta också i syfte att till exempel sänka blodtrycket, förbättra sömnen samt att stimulera kroppens naturliga tillväxthormon. Det senare gör tillskottet särskilt intressant bland kroppsbyggare och det har med all rätt rönt allt större popularitet de senaste åren. Köp GABA hos oss på Tillskottsbolaget!

Sortera efter
Sportlab GABA 500 mg, 120 caps
25
Sportlab GABA är en spännande och innovativ produkt med gamma-aminosmörsyra, v...
149 kr (198 kr)
Köp!
Info
SOLID Nutrition GABA, 90 caps
GABA är ett kosttillskott från SOLID Nutrition som innehåller 400 mg ren gammaamino...
149 kr
Köp!
Info
Fairing GABA te, 200 g
GABA te, ett kosttillskott från Fairing, skall drickas innan sänggående. Med GABA, ...
199 kr
Elit Nutrition GABA + L-Theanine, 60 caps
GABA + L-Theanine är ett kosttillskott från Elit Nutrition som kombinerar GABA och teani...
199 kr
Köp!
Info
4 x SOLID Nutrition GABA, 90 caps
15
GABA är ett kosttillskott från SOLID Nutrition som innehåller 400 mg ren gammaamino...
507 kr (596 kr)
2 x SOLID Nutrition GABA, 90 caps
10
GABA är ett kosttillskott från SOLID Nutrition som innehåller 400 mg ren gammaamino...
268 kr (298 kr)
8 x SOLID Nutrition GABA, 90 caps
20
GABA är ett kosttillskott från SOLID Nutrition som innehåller 400 mg ren gammaamino...
957 kr (1192 kr)

Vad är GABA?

Gamma-aminobutyric acid, vilket är det fulla engelska namnet som GABA är en förkortning av, är en aminosyra som produceras naturligt i hjärnan. Aminosyror är proteiners själva beståndsdelar och därmed det som i grund och botten bygger upp våra kroppar. Dessa proteiner spelar i sin tur en avgörande roll för att vår omsättning, vårt immunförsvar och våra muskler ska fungera optimalt.
Just denna aminosyra, som också kallas gammaaminosmörsyra, underlättar kommunikationen mellan hjärncellerna och bidrar därmed till ett brett spektrum av effekter på såväl vår fysiska som psykiska funktion. Detta genom att minska aktiviteten i hjärnans nervceller och det centrala nervsystemet, helt enkelt att motverka att en nervcell överför impulser till nästa nervcell. Det är med anledning av detta som den kallas för en hämmande signalsubstans.
Signalsubstanser, även kallade neurotransmittorer, är i korta drag molekyler som förmedlar nervsignaler i nervsystemet. Dessa är involverade i de processer som innefattar att vi tänker, känner och upplever. Psykiska problem som till exempel depression, ångest och psykoser härrör ofta från problem med just signalsubstanserna. En rad läkemedel, i likhet med bensodiazepiner och antidepressiva, riktar in sig på och interagerar med GABA och GABA-receptorerna i hjärnan i syfte att uppnå särskilda effekter, huvudsakligen smärtlindring, stress- och ångestreducering, ett lugnare och mer balanserat humör, sänkt blodtryck och även förbättrad sömn.
Dess stresslindrande effekt är synnerligen intressant då vi vid det här laget vet att oproportionerlig stress inverkar mycket negativt på bland annat vårt immunsystem och vår sömnkvalitet, vilket i nästa steg återspeglar sig i våra träningsresultat.

Vad är GABA bra för?

Denna naturliga kemikalie producerad av kroppen har som primära uppgift att underlätta och anpassa aktiviteten i det centrala nervsystemet och se till att kroppen befrias från känslor av stress och ångest och istället försätts i ett tillstånd av avkoppling. Man kan ganska lätt sluta sig till att denna avslappnande effekt i nästa steg även kan leda till förbättrad sömn, både vad gäller insomning och faktisk sömnkvalitet. Sömn är A och O för att vi både ska hålla oss friska och även för att vi ska kunna säkra optimala förutsättningar för våra muskler att växa och frodas.
Inte nog med det, Det finns en rad studier som visar på att GABA kan bidra till att sänka högt blodtryck. Till exempel har ett intag av Chlorella, vilket är ett slags alg som är mycket rik på GABA, kunnat kopplas till sänkt blodtryck efter några månaders regelbunden konsumtion. Att upprätthålla ett normalt blodtryck är viktigt i sig, naturligtvis, men fördelarna som följer med detta är många. Bland annat bidrar ett sänkt blodtryck till förbättrad sömnkvalitet och skyddar mot en rad sjukdomar relaterade till hjärtat och blodkärlen, vilka i värsta fall kan leda till döden.
Ett tillskott av denna aminosyra är alltså för alla, inte bara hälsofreaks eller hårt tränande. Är du mån om din hälsa, vill förbättra din sömnkvalité såväl som din fysiska och psykiska hälsa kan GABA vara ett tillskott för dig.

Vad gör GABA i hjärnan?

GABA är som tidigare nämnt vår viktigaste hämmande signalsubstans i det centrala nervsystemet. Det innebär att det hjälper till att sakta ned nervsystemets aktivitetsnivå. Detta genom att bromsa impulserna mellan våra nervceller och hindra nervcellerna att föra vidare signalerna till nästa cell. På så sätt hålls nervsystemet i balans och vi upplever bland annat mindre stress, ångest och oro.

I vilket mat finns GABA?

Förutom att vi hittar GABA naturligt i vår kropp finns det även flertalet livsmedel som innehåller näringsämnen som naturligt främjar nivåerna i vår kropp. Livsmedel som är rika på dessa är bland annat rotfrukter, fullkorn och gröna bladgrönsaker, men även fermenterad mat så som kombucha och yoghurt.

Är GABA lagligt?

GABA är lagligt i Sverige och ett populärt kosttillskott inte minst hos de hälsomedvetna. Än finns det begränsat med studier på hur tillskottet påverkar vår kropp, så att svara på frågan om man kan överdosera GABA är svår. Men i allmänhet tolererar vuxna människor det väl och biverkningar är mycket ovanligt. Några möjliga biverkningar vid mycket höga doser är magbesvär, illamående, förstoppning, trötthet och halsbränna. Börja alltid med tillverkarens lägsta föreslagna dos och öka senare gradvis om så behövs.
Det man vet är att dess lugnande effekt på vårt nervsystem kan förstärkas med bland annat alkohol. Därför bör du aldrig konsumera höga doser GABA i samband med alkohol. Särskilt försiktig ska du vara om du tar någon typ av medicin. Kolla alltid med din läkare innan du tar ett tillskott.

Behöver man GABA tillskott?

Denna aminosyra finns naturligt i vår kropp, närmare bestämt i vår hjärna. Men trots det kan man utveckla en brist! Vid låga nivåer av GABA kan man uppleva en ökad känsla av stress, oro och ångest. Men kan även på problem med sömnen. En brist är relativt ovanlig, men förekommer oftare i perioder då ens vanor vad gäller kost, träning och sömn inte är på topp. Vid brist på, eller vid låga nivåer av, kan man behöva höja sina nivåer.
Aminosyran finns i sin rena form i flertaket olika kosttillskott, men behöver man ta ett tillskott? Givetvis beror det på hur stor din brist är, om du endast har lite laga nivåer eller har ordentlig brist. Det första man bör se över är sina vanor och se till så man äter en hälsosam kost, tränar regelbundet och sover sina timmar. Man kan även äta mat som innehåller vissa goda bakterier som kan hjälpa till mot en brist. Till exempel yoghurt, kimchi och kefir! Även grönt te kan hjälpa! Utöver detta är det ett tillskott av GABA som finns som alternativ. Även fast du inte har brist kan du ta ett tillskott av det där att säkerställa dina nivåer.
För att immunförsvaret och det endokrina systemet (hormonsystemet) ska fungera optimalt, för att inte nämna regleringen av såväl ämnesomsättningen som aptiten, är GABA en grundförutsättning. Man har också gjort vissa studier som kunnat påvisa den roll GABA spelar vad gäller tarmhälsa och gastrointestinal funktion.
Undermålig GABA-aktivitet i kroppen kan resultera i humörsrelaterade bekymmer i likhet med nedstämdhet och depression, ångest, kronisk stress, koncentrationssvårigheter, minnesförlust, muskelvärk, huvudvärk och sömnproblem.
Genom att ta ett tillskott kan du även ta del av alla dess positiva hälsoeffekter och bland annat uppleva att du sover bättre, känner dig mindre stressad, oroad och mår bättre psykiskt helt enkelt.

Hur länge kan man ta GABA?

I dagsläget finns det ingen rekommendation kring hur länge du bör ta ett tillskott av GABA, vanligt är att inta det dagligen. Det är alltid viktigt att följa tillverkarens föreskrifter. I allmänhet rekommenderas att man börjar med den lägsta föreslagna dosen och senare ökar gradvis. Beroende på syftet med supplementeringen skiljer sig doseringen åt något, men de doser som har undersökts i ett flertal vetenskapliga studier ligger på omkring 100-200 gram. Kosttillskottsföretagen har dock ofta sett till att kapslarna rymmer mer än så.
Viktigt att ha i åtanke är att den individuella doseringen varierar och så gör även längden på själva supplementeringen.

När på dygnet ska man ta GABA?

Med tanke på den positiva inverkan GABA har visat sig ha på sömnen kan det vara en god idé att inta tillskottet på kvällen, en stund innan sänggående. På så sätt kan du ta del av dess inverkan på sömnen, såväl vad gäller insomning som sömnkvalité.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se