Kalium - Köp vitaminer, mineraler och kosttillskott online
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp
Kategorier

Kalium

Kalium är ett livsnödvändigt grundämne, en mineral och en elektrolyt som har flerta-let viktiga funktioner i vår kropp. Bland annat behövs det för en normal nerv- och muskelfunktion, hålla vatten- och elektrolytbalansen på en normal nivå och reglera blodtrycket. Kalium är även ett populärt tillskott inom bodybuilding då det kan hjälpa till att framhäva muskulaturen och reglera vätskenivåerna. Hos oss på Tillskottsbolaget hittar du flertalet olika kaliumtillskott!
Sortera efter
Fairing Kalium, 100 caps
Kalium är ett essentiellt mineral som är viktigt för en normal nerv- och muskelfunk...
129 kr
Köp!
Info
SOLID Nutrition Potassium, 90 caps
SOLID Nutrition Potassium innehåller Kalium, en essentiell mineral som är viktig fö...
129 kr
Köp!
Info
SSN Potassium, 60 caps
16
Kalium är ett ämne som behövs för kroppens nerv- och muskelfunktion samt ...
109 kr (129 kr)
Köp!
Info

Vad är kalium?

Kalium är ett kemiskt grundämne och en viktig såväl mineral som elektrolyt i vår kropp. Den fyller flertalet viktiga funktioner i vår kropp, bland annat behövs den för muskelkontraktionen, hjärtrytmen och nervsystemet. Goda nivåer är även väsentligt för att vår saltbalans och även njurarnas funktion.
Enkelt förklarat är det alltså en mineral som är nödvändig för att vi ska må bra och vår kropp skall fungera som den ska. Är våra nivåer för höga eller låga, med andra ord i någon form av obalans, kan bland annat vårt blodtryck och allmänhälsa påverkas negativt.

Vad gör kalium i kroppen?

Kalium är ett av de livsnödvändiga grundämnena och en mineral som likt många andra deltar i många viktiga processer i kroppen och fyller många viktiga funktioner. Det är framför-allt viktigt för en normal nerv- och muskelfunktion då dina nervceller är speciellt beroende av just detta mineral. Den hjälper bland annat till att överföra nervsignaleringen i kroppen samt reglera nervsystemet genom att balansera elektrolytnivåerna i kroppen. Tittar vi närmre på muskelfunktionen behövs kalium för att muskelkontraktionen skall fungera och muskelstyrkan skall öka.
De är även viktigt för kroppens saltbalans och njurfunktion. Genom att reglera balansen mellan elektrolyterna i vår kropp påverkas vätske- och saltbalansen.
Utöver detta hjälper mineralen till att sänka blodtrycket medan mineralen natrium hjälper till att höja det. Balansen mellan dessa mineraler är otroligt viktig för vår hälsa. För mycket eller för lite av någon av mineralerna kan orsaka obalans i blodtrycket.

Vilka symptom ger kaliumbrist?

Kaliumnivåerna förändras oftast tillsammans med natriumnivåerna i kroppen. De hjälps nämligen åt att reglera blodtrycket och går natriumnivåerna upp går kaliumnivåerna ner, och tvärtom. Ytterligare en aspekt som kan påverka halten i kroppen är hormonet aldosteron, detta tillverkas i binjurarna.
Vi kan både ha en för hög och en för låg nivå av mineralet, båda kan vara skadliga och ses allvarligt på. Det finns en del kända symptom vid onormala nivåer av kalium. Några är:
- Muskelkramper och/eller muskelsvaghet
- Illamående och/eller diarré
- Lågt blodtryck
- Förvirring
- Uttorkning
- Trötthet och utmattning
- Täta urinträngningar
- Förlamning
- Förändringar i hjärtrytmen

Vilka livsmedel innehåller mycket kalium?

För att hålla goda kaliumnivåer är det viktigt att äta en balanserad, hälsosam och varierad kost. Genom att äta varierat får du utan problem i dig tillräckligt, förutsatt att du äter just hälsosamt och varierat. Speciellt höga halter hittar vi i flertalet frukter och grönsaker, men även baljväxter och nötter.
Nedan listar vi ytterligare livsmedel som är speciellt rika på just denna mineral:
- Potatis och sötpotatis, 500-800mg per medelstor potatis
- Lax och tonfisk, 300-400mg per 100g
- Banan & vattenmelon, 400-450mg per banan och 300-400mg per 100g melon
- Bladgrönsaker så som spenat och grönkål, 300-500mg per 100g
- Kokosvatten, 250-300mg per 100ml

Hur högt kalium är farligt?

Som tidigare nämnt är det viktigt att vi får i oss tillräckligt med kalium, för att vår kropp skall fungera som den ska. Att ha för låga nivåer kan vara skadligt, men lika så kan för höga. Men vad är för högt kalium då?
Jo, normala nivåer ligga oftast runt 3.5 och 5 milliliter per liter blod. Går nivåerna över detta kan du uppleva symptom så som tröghet, illamående och oregelbunden hjärtrytm. Och vad extremt höga nivåer kan symptomen bli mycket allvarliga. Av denna anledning-en rekommenderas ett tillskott av kalium mycket sällan.
Detta är alltså en av de mineralerna som kan vara skadliga i en för hög dos. För att det ska vara skadligt krävs mycket höga doser. Extremt höga doser, på 15 gram eller ännu högre, kan ge livshotande skador på din kropp. Till exempel kan det leda till hyperkalemi som ger rubbningar i hjärtrytmen. Därför är det oerhört viktigt att inte överdosera. Observ-era att detta endast är vid mycket hög överdosering, vid normala doser finns det ingen risk eller kända biverkningar med mineralen.

Vad händer om man har för högt kalium?

Precis som du kan få symptom vid brist på en mineral kan du få symptom vid för höga hal-ter. Har du fått i dig för mycket kalium under en längre tid kan du uppleva trötthet, muskelsvaghet, illamående, hjälpklappning, kräkningar och oregelbunden hjärtrytm. Du kan då drabbas av hyperkalemi, något som ger symptom som dessa. Symptom som kan vara lindriga om nivåerna endast är höga stundtals, men som kan bli allvarliga och rent av livshotande om det rör sig om en längre tid och större intag.
Av denna anledningen är det viktigt att du alltid rådfrågar din läkare innan du börjar inta ett tillskott med kalium.

Hur påverkar kalium blodtycket?

Kalium påverkar kroppen på flertalet olika sätt, bland annat kan det hjälpa till att reglera blodtrycket. Hur fungerar det då? Jo, denna mineral jobbar tätt ihop med natrium, en mineral som kan öka blodtrycket. Det som sker när du har tillräckligt mycket kalium i kroppen är att effekterna natrium har på blodtrycket minskar. Med andra ord sänks ditt blodtryck, för att mineralerna är i balans.
Sett till just blodtrycket är detta lite av en supermineral då den dessutom kan hjälpa blodkärl att slappna av, vilket också kan bidra till ett lägre blodtryck.
Du kan alltså påverka ditt blodtryck genom att minska ner på natriumet och öka upp på kaliumet. Bra va?

Vad ska man äta vid lågt kalium?

Vet du med dig att du har låga nivåer av denna mineral i din kropp finns det flertalet saker du kan göra, för att få upp halterna. Först och främst bör du se över din kosthållning. Äter du mångsidigt? Balanserat? Hälsosamt? Genom att få in fler kaliumrika livsmedel i din kost kan du naturligt öka nivåerna. Exempel på livsmedel rika på just denna mineral är po-tatis, avokado, bönor, fisk, melon, spenat och banan.
Du kan även välja att komplettera din kost med ett tillskott. Här finns det flertalet olika att välja på! Antingen väljer du ett komplext kosttillskott i form av ett multivitamin och/eller multimineral tillskott. Dessa innehåller flera olika viktiga mineraler, i lagom stora doser. Vill du endast ha ett tillskott av just en mineral kan du köpa ett enskilt kaliumtillskott. Dessa innehåller en mycket koncentrerad form och tas främst av de som inte får i sig tillräckligt stora doser via kosten eller av annan anledning behöver komplettera.
Det kan vara ett bra alternativ, inte bara för den som tränar eller har tidigare nämnda symp-tom. När du väljer ett tillskott är det viktigt att se till mängden rent kalium i produkten. Många är relaterat till citrat och innehåller alltså kalciumcitrat. Tänk på att mängden citrat som redovisas inte är mängden rent kalium. Mängden kalium är ca 20-30%, så innehåller tillskottet till exempel 500mg kaliumcitrat är ca. 125mg av de rent.
För att få önskad effekt av ett kosttillskott bör du få i dig några hundra mg per dag. Rekommenderad dosering finns alltid på produkten.

När är det bäst att ta kalium?

Vad gäller tillskott av vitaminer och/eller mineraler finns det ofta speciellt rekommendationer kring när och hur tillskottet skall intas för bäst effekt. Oavsett kosttillskott bör du alltid följa rekommendationerna från tillverkaren och/eller din läkare. Vanligtvis är det fördelaktigt att ta kaliumtillskott i samband med måltid, detta för att undvika irritation i magen.
Vissa menar på att det kan vara fördelaktigt att inta det en viss tid på dagen, och där skiljer sig de generella rekommendationerna sig åt något. Till exempel kan en person som lider av högt blodtryck dra nytta av att inta det på morgonen, medan en person som även intar vätskedrivande i någon form kan ha mest nytta av det på kvällen.
Med andra ord bör du alltid rågfråga din läkare innan du inleder supplementering.

Är kalium viktigt vid träning?

Behovet av kalium ökar när vi tränar, går på diet och/eller ökar vårt vätskeintag. Detta då mineralbalansen påverkas speciellt vid hård träning, minskat födointag och ökat vätskeintag. Inom bodybuilding och fitness används ett tillskott ofta inför tävling. Detta är populärt då mineralen hjälper till vid vattenregleringen. Den gör så att muskelcellerna drar till sig vatten och på så sätt framhäver musklerna, med andra ord ökar muskeldefinitio-nen, något som är en stor del inom just kroppsbyggarsporten.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se