Bonusar
XVeganskt kosttillskott
Det råder utan tvekan delade meningar om huruvida en växtbaserad kost kan förse oss med alla de näringsämnen som är nödvändiga för såväl hälsan i allmänhet som maximal idrottsprestation i synnerhet. Om vi håller oss till ämnet bodybuilding, vilket är en tämligen extraordinär aktivitet som fordrar mer eller mindre extraordinär kost, kan vi sluta oss till att varken en vegetabilisk kost eller uteslutande köttbaserad dito räcker hela vägen. Det påstås ofta att veganer omöjligt kan uppnå en imponerande fysik, eller ens må bra i längden, då deras diet exkluderar i stort sett alla livsmedel vi känner som typiskt muskelbyggande. Detta är ett påstående vi vill be om att få dementera.
Köp veganskt kosttillskott hos Tillskottsbolaget
Självklart går det att bygga muskler och prestera maximalt även på en växtbaserad diet – det ställer bara lite större krav på utövaren vad gäller måltidsplanering och supplementering. Veganska kosttillskott har fått sig ett uppsving i popularitet de senaste åren och marknaden erbjuder nu allt från veganska aminosyror och proteinpulver till andra veganska tillskott.
Vilka tillskott behöver man som vegan?
Många kroppsbyggare och andra idrottsutövare väljer att komplettera sin veganska kost med tillskott av olika slag i syfte att säkerställa att deras muskler, hjärna och vitala organ får den näring de behöver för att fungera optimalt. Det råder ingen tvekan om att vitaminer och mineraler är alldeles grundläggande för organismens blotta överlevnad, för att inte nämna den fysiska prestationsförmågan, och alla dieter som innebär att en omfattande mängd livsmedel utesluts får naturligtvis som resultat att vissa näringsämnen går förlorade.
Att kombinera veganism med till exempel bodybuilding är sannerligen inget lätt företag, men bodybuilding är å andra sidan ingen promenad i parken för någon som är seriös utövare av den. I fallet med veganism är det dock något viktigare att hålla koll på de olika parametrarna och se till att täppa till de hål som av naturliga skäl uppstår, och som tur är har du marknaden på din sida!
Det finns en del vitaminer och mineraler som veganer tenderar att lida brist på och därför gör klokt i att tillföra kroppen i form av kosttillskott. Till dessa hör bland annat vitamin B12, omega-3-fettsyror, zink, kalcium, D-vitamin och järn. Just B12-brist är vanligt förekommande då nämnda vitamin återfinns främst i animaliska livsmedel som fisk, kött, ägg, skaldjur, mjölk och ost.
Proteinpulver
Detta är det i särklass mest populära kosttillskottet bland kroppsbyggare, oavsett om de äter kött eller har slagit in på den vegetariska, eller rentav veganska, banan. I synnerhet för veganer är proteintillskott ett bekvämt sätt att säkerställa att man får i sig högkvalitativa och näringstäta proteinkällor istället för att minutiöst väga och kalkylera varenda måltid.
Veganska proteinpulver kommer med många fördelar. Det finns i dagsläget många olika varianter på marknaden och det de allra flesta har gemensamt är ett högt näringsvärde och samtidigt relativt lågt kaloriinnehåll. Proteinkällorna är naturligtvis vegetabiliska, det vill säga växtbaserade, och utgörs vanligtvis av ärtprotein, hampaprotein, sojaprotein, pumpaprotein och även chia. Med tanke på att proteinkällorna varierar skiljer sig de olika tillskotten också åt vad gäller fördelningen av makronutrienter (protein, fett och kolhydrater), varför du bör hålla lite extra koll på respektive tillskotts kalori- och näringsvärde.
En annan fördel med veganska proteintillskott är att de också är snällare mot magen i jämförelse med till exempel Whey eller andra mjölkbaserade proteinpulver som för vissa kan vara något svårsmälta.
Aminosyror
Näst på tur är aminosyror, vilket är de kemiska föreningar som ingår i naturens alla proteiner. Dessa tillskott etiketteras inte som särskilt veganska men går alldeles utmärkt att implementera i en vegansk eller vegetariansk kosthållning. Totalt är det 20 oilika aminosyror som är involverade i proteinsyntesen, varav nio klassificeras som essentiella, vilket betyder att kroppen inte kan syntetisera dem på egen hand. De kan inte heller lagras i kroppen och behöver därför tillföras kontinuerligt utifrån. Kosttillskott med essentiella aminosyror finns på marknaden i form av EAA (Essential Amino Acids). Läs mer om EAA här.
Av dessa nio utgör sedan tre aminosyror det vi känner som BCAA (Branched-Chain Amino Acids), vilka som namnet antyder är de tre grenade aminosyrorna leucin, isoleucin och valin. Här kan du läsa mer om tillskott med BCAA.
Båda varianter stimulerar muskelproteinsyntesen, reducerar nedbrytningen av muskelmassa och kan även öka såväl energinivåerna som prestationsförmågan under träning. De har också visat sig inverka positivt på blodsockerregleringen vilket är särskilt fördelaktigt vid tuff kalorirestriktion.
Oavsett kosthållning, förutsättningar och mål är tillskott med antingen EAA eller BCAA något alldeles självklart för varje seriös atlet.
Omega-3-fettsyror
Omega-3-fettsyror, kända som “bra fetter”, fyller många vitala funktioner och veganer kan få i sig dessa antingen genom till exempel avokado och nötter eller i form av kosttillskott. Det senare kan vara att föredra om man önskar hålla fettintaget till ett minimum men samtidigt åtnjuta fettsyrornas positiva effekt på organismen. Till de främsta fördelarna med ett adekvat intag av omega-3 hör reducerad inflammationsrisk, förbättrad insulinkänslighet, bättre blodfetter och sänkt blodtryck. Dessutom har det visat sig kunna understödja både muskeluppbyggnad och fettfrisättning – med andra ord ett måste ha!