Långsamma kolhydrater - Köp långsamma kolhydrater online
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp
Kategorier

Långsamma kolhydrater

Kolhydrater utgör kroppens viktigaste energikälla och har som huvudsaklig uppgift att förse såväl muskler som hjärna med energi samt att reglera blodsockernivån. Det finns snabba och långsamma, där de långsamma enkelt förklarat är de som innehåller hög andel fibrer. När det gäller kosttillskott med långsamma kolhydrater tas dessa med fördel innan och under längre träningspass, under diet eller till exempel som substitut till socker i bakning. Dess främsta fördel är att de ger dig långvarig energi utan att påverka blodsockret på samma akuta vis som snabba kolhydrater. Köp dina kosttillskott med långsamma kolhydrater hos oss på Tillskottsbolaget!

Sortera efter
Star Nutrition Instant Oats, 1kg
Star Nutritions Instant Oats består till 100% av näringsrikt och fiberpackat instantiser...
49 kr
Köp!
Info
5% Nutrition Real Carbs, 1200 g
Det sägs att riktig mat alltid är bättre än kosttillskott, men nu finns riktig...
699 kr
Fairing Sloow Carbs+, 1280 g
20
Sloow Carbs + är en vidareutveckling av den populära Sloow Carbs, en sportdryck som ger ...
231 kr (289 kr)
5% Nutrition Real Carbs RICE, Cocoa Heaven, 1850 g
Det sägs att riktig mat alltid är bättre än kosttillskott, men nu finns riktig...
599 kr
Köp!
Info

Vad är kolhydrater?

Kolhydrater är ett gemensamt begrepp för sockerarter, stärkelse och kostfibrer. När vi talar om sockerarter har vi också att göra med de två undergrupperna monosackarider (enkla sockerarter) och disackarider (sammansatta sockerarter). Monosackarider utgörs av glukos och fruktos och återfinns i många av de livsmedel vi äter och fruktos, som namnet antyder, finns i all frukt. Disackarider består av sackaros, maltos och mjölksocker (laktos). Maltos förekommer sällan i den dagliga kosten men mjölksocker återfinns i alla mjölkprodukter och sackaros består av både fruktos och glukos.
Det dagliga kolhydratsbehovet varierar beroende på individen och dennes målsättning, men generellt brukar man säga att kolhydrater bör utgöra ungefär hälften att det dagliga kaloriintaget.
De är involverade i samtliga metabola processer i kroppen, allt från energiomsättning till celluppbyggnad. De är vår huvudsakliga källa till energi och kan delas upp i olika typer. Det som skiljer de olika typerna åt är deras kemiska struktur, vilket avgör hur snabbt de bryts ned i kroppen och sedermera hur snabbt de kan tas upp.

Vad är bäst snabba eller långsamma kolhydrater?

Vad som avses när man delar in kolhydrater i dessa olika kategorier, är energitillströmningens hastighet. Det som skiljer dessa åt är deras kemiska struktur och alltså även tiden det tar för kroppen att bryta ned och ta upp dem.
Merparten av de vi äter bryts ned i kroppen till monosackariden glukos. De som cellerna inte behöver just för tillfället lagras i form av glykogen i levern och musklerna och utgör senare en stor del av kroppens energireserv.
De långsamma är svårare för kroppen att bryta ned än de snabba. I praktiken innebär detta att de absorberas under en längre tid än vad som är fallet med dess snabba motsvarighet som istället bidrar med en mycket snabb tillströmning av energi och då även en hastigt stigande glukoshalt i blodet. När man talar om glykemiskt index (GI) är det denna effekt man refererar till, nämligen hur blodsockret påverkas när man konsumerar vissa livsmedel.
Snabba kolhydrater som har ett högt GI-värde ger som sagt ett mycket snabbt blodsockersvar. Även om detta ofta betraktas som mindre bra finns det fördelar också med detta, i synnerhet i samband med träning.
I huvudsak återfinns långsamma kolhydrater i fiberrika livsmedel och ur hälsosynpunkt har man kommit fram till att kvaliteten på kolhydraterna spelar större roll än själva mängden. En kosthållning rik på fibrer och fullkorn kan bidra till minskad risk för en rad sjukdomar, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer. Och inte minst har man kunnat se goda effekter när det kommer till viktkontroll.

Vilka kolhydrater är snabba och vilka är långsamma?

Enkelt förklarat är skillnaden på dessa två att de långsamma är svårare för kroppen att bryta ned än de snabba. I praktiken innebär detta att de absorberas under en längre tid än vad som är fallet med dess snabba motsvarighet som istället bidrar med en mycket hastig tillströmning av energi och då även en hastigt stigande glukoshalt i blodet. När man talar om glykemiskt index (GI) är det denna effekt man refererar till, nämligen hur blodsockret påverkas när man konsumerar vissa livsmedel. Men vilka är snabba och vilka är långsamma?
Vitt ris, -mjöl och -pasta, men även godis, läsk och potatis är alla exempel på snabba. Exempel på långsamma är grovt bröd, baljväxter och fullkornspasta.

Vad är bra med långsamma kolhydrater?

I huvudsak återfinns långsamma kolhydrater i fiberrika livsmedel och ur hälsosynpunkt har man kommit fram till att kvaliteten på kolhydraterna spelar större roll än själva mängden. Detta kan vara värt att ha i åtanke för personer som närmast reflexmässigt gör avkall på allt vad kolhydrater heter bara för att de har påståtts vara dåliga för oss på ett eller annat sätt. Snarare är det så att en kosthållning rik på fibrer och fullkorn kan bidra till minskad risk för en rad sjukdomar, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer. Och inte minst har man kunnat se goda effekter när det kommer till viktkontroll.
Ytterligare fördelar med dessa kolhydrater är att vår kropp tar upp de under en betydligt längre tid. Detta gör bland annat att vi håller oss mätta längre och får mer stabila blodsockernivåer. Det är till exempel därför havregrynsgröt är en bra, stadig och populär frukost som håller dig mätt länge.

Vilka är de långsammaste kolhydraterna?

Vår allra långsammaste kolhydrat? Kostfibrer. Dietister, forskare och andra kunniga i ämnet talar ständigt om vikten av fibrer – och detta med all rätt. Kostfibrer, som är de kolhydrater från växtriket som tar sig direkt till tjocktarmen utan att brytas ned av enzymerna i magsäcken eller tas upp av tunntarmen, fyller en rad olika funktioner. Bland annat bidrar de till god mag- och tarmhälsa, sänker såväl kolesterolhalten som livsmedlens GI-värde och gör därmed att vi håller oss mätta längre.
Med tanke på att kostfibrer inte ger någon energi listas de inte under kolhydrater i näringsförteckningar utan deklareras separat. Det rekommenderas att en vuxen person får i sig omkring 25-35 gram kostfibrer per dag.

Vilka frukter har långsamma kolhydrater?

När vi pratar om livsmedel som innehåller nyttiga kolhydrater nämns ofta fullkorn, frukt och bär först, och det med all rätt! Men vilka frukter är bäst, sett till just detta? Jo, först och främst innehåller frukt en högre grad av naturliga sockerarter och absorberas alltså relativt snabbt av kroppen, men sedan finns det vissa som trots det klassas som långsamma. Exempel på sådana är apelsiner, päron, plommon och persikor. Vill du ha en frukt som ger dig en långvarig mättnadskänsla är det alltså någon av dessa du ska välja.

Vilka är de nyttigaste kolhydraterna?

Det finns källor som är bra, och de som är mindre bra. Genom att titta på dess GI (glykemiska index) kan vi se hur vårt blodsocker påverkas när vi äter de. Exempel på matvaror med högt GI är godis, glass och kakor. När vi äter denna typen av livsmedel ökar vårt blodsocker kraftigt och vi kommer en stund senare känna av en dipp i blodsockret. Vi blir då trötta och låga på energi, och tar allt som oftast något mer sött för att få en ökning igen. Dessa toppar och dalar i vårt blodsocker är inget som är varken hälsosamt eller trevligt att uppleva.
Därför bör vi undvika att endast få i oss snabba kolhydrater, med högt GI, i allt för stor mängd och utan att variera med långsamma. Viktigt att komma ihåg är att kolhydrater är inte farligt, det är inte heller det som gör att du går upp i vikt, det är mängden. Välj rätt källor och ät rätt mängd. Några exempel på kolhydratskällor som innehåller mycket näring är nötter, bär, banor, linser och grovt bröd.
Pratar man om nyttiga och onyttiga kolhydrater är det alltså de långsamma som är de nyttigaste för oss. I huvudsak återfinns dessa i fiberrika livsmedel och ur hälsosynpunkt har man kommit fram till att kvaliteten på kolhydraterna spelar större roll än själva mängden.
En kosthållning rik på fibrer och fullkorn kan bidra till minskad risk för en rad sjukdomar, bland annat hjärt- och kärlsjukdomar, diabetes och vissa cancerformer. Och inte minst har man kunnat se goda effekter när det kommer till viktkontroll.

Hur får man i sig långsamma kolhydrater?

De långsamma kolhydraterna finns huvudsakligen i livsmedel som är rika på fiber. För att avgöra hur snabbt din kropp tar upp näringsämnet anges ett GI-värde. De livsmedel som har ett värde på mindre än 55 räknas som långsamma.
Dessa får du generellt i dig genom att äta frukt och grönt, fullkornsprodukter samt bönor och baljväxter. Nötter och frön har även de ett lågt GI. Se därför till att äta en fiberrik kost, med mycket grönsaker och fullkornsprodukter. Du kan till exempel med fördel välja brunt ris istället för vitt, bär istället för den sockrade sylten och addera bönor, linser och kikärtor i grytan. På så sätt kan du med enkla medel öka ditt intag av fiber avsevärt.
Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se