Bonusar
XMangan
Mangan är en mineral och ett näringsämne som behövs för att kroppen skall fungera som den ska. Såväl vårt dricksvatten som diverse livsmedel innehåller mineralen, men trots det är det inte alla av oss som får i oss den mängden som rekommenderas. Mangan som antioxidant bidrar till att skydda cellerna mot oxidativ stress, omsätta protein, kolhydrater, fett och glukos, underlättar benbildningen samt produktionen av könshormoner, urin och bröstmjölk. Behöver du ett mangantillskott hittar du här flertalet högkvalitativa och prisvärda kosttillskott!
Sortera efter
Vad är mangan?
Mangan är en mineral, ett essentiellt spårämne, näringsämne och metall som behövs för att kroppen skall fungera normal, dock endast i ytterst små mängder. Dess främsta uppgift är dess roll som antioxidant men behövs även bland annat vid omsättning av protein och kolhydrater i kroppen, för att skydda våra celler mot oxidativ stress och för att vår förbränning ska fungera optimalt.
Utöver detta är det ett viktigt näringsämne för flera enzymer som är verksamma i bland annat benbildningen, men även omsättningen av fett och glukos, med mera. Produktionen av könshormoner, bröstmjölk och urin är även de beroende av mineralen. Biotin, vitamin B1, B2 och C är också beroende av att mangan aktiverar vissa enzymer som är nödvändiga i processen. Med andra ord är det ett väldigt viktigt ämne, trots att det krävs ytterst lite.
Vad är mangan bra för?
Som tidigare nämnt är mangan ett ämne som fyller många viktiga funktioner i vår kropp. Bland annat behövs det för att hålla våra ben och bindväv starka. Då det dessutom är en viktig del av flera enzymer som alla är involverade i kollagenproduktionen är det avgörande för upprätthållandet och bildandet av ben, brosk och bindväv. Nedan kan du läsa mer om vad mineralen är bra för:
- Benen: Mangan är en viktig del i vår benmineral och hjälper bland annat till att stärka benmassan såväl som minska vår risk för benskörhet.
- Blodsockret: Det kan även hjälps till att reglera våra blodsockernivåer, detta genom att stödja insulinproduktionen.
- Nervsystemet: För att vårt nervsystem ska fungera son det ska behöver vi få i oss till-räckligt mycket mangan. Detta även för att minska risken att drabbas av nervsjukdomar.
- Immunförsvaret: Ytterligare en del av kroppen detta ämne är bra för är immunförsvaret. Se till att du får i dig tillräckligt och du kan minska risken att drabbas av infektioner.
I vilken mat finns mangan?
Likt många andra vitaminer och mineraler finns inte Mangan bara i kosttillskott utan även i livsmedel. Exempel på livsmedel rika på just detta ämne är ris, bladgrönsaker, havregryn och nötter. Även vårt dricksvatten innehåller en liten mängd, dock inte mer än 0,5 milligram per liter vatten. I det kommunala dricksvattnet i Sverige är gränsvärdet så lågt som 0,05 milligram per liter.
I och med att det finns naturligt i såväl livsmedel som dricksvatten kommer de flesta av oss upp i en tillräcklig dos genom att äta och dricka normalt. För de som inte gör de eller av annan anledning behöver ett tillskott finns det flertalet kosttillskott innehållandes detta.
När ska man ta mangan?
Då detta ämne finns naturligt i flertalet livsmedel såväl som dricksvattnet får vi i oss det naturligt genom att äta och dricka som vanligt. Se bara till att du äter hälsosamt, varierat och balanserat.
Men om du lider av en brist på just mangan finns det kosttillskott att ta. Rekommendationerna kring dosering varierar så följ alltid din läkares eller tillverkarens rekommendationer. En generell rekommendation är att inta det tillsammans med mat. Detta för att kroppen skall kunna ta upp så mycket som möjligt av ämnet och påverkan på magen ska bli så liten som möjligt.
Hur får man bort mangan i dricksvatten?
Mangan finns naturligt i vårt dricksvatten, däremot är det i en väldigt liten mängd. I det kommunala dricksvattnet i Sverige är gränsvärdet så lågt som 0,05 milligram per liter. Men ämnet kan påverka såväl smaken som färgen och till viss del även kvalitén på vattnet. För att få bort det från vattnet kan man bland annat använda sig av oxidation, filtrering, jobbyte eller omvänd osmos. Beroende på bland annat vattnets kvalité och halten mangan i vattnet kan dessa metoder vara mer eller mindre effektiva.
Är mangan magnesium?
Vanligt är att blanda ihop mineralerna mangan och magnesium, trots att de har olika såväl kemiska egenskaper som funktioner i kroppen. Det förstnämnda är en viktig del i flera av våra enzymer och behövs för ben, brosk, blodsocker och nervsystem. Det andra däremot behövs för hjärtrytmen, nervsystemet, blodtrycket och benstyrkan.
Så helt olika är de absolut inte, och eftersom namnen dessutom påminner något om varandra är det inte helt konstigt att de ofta blandas ihop med varandra.
Kan man ha brist på mangan?
Att utveckla en manganbrist är ytterst ovanligt men kan givetvis uppstå då det är en essentiell metall som måste tillföras via kosten eller tillskott. En brist på mineralen har visat sig kunna orsaka en tillväxthämning för unga människor, hudutslag, kolesterol sänkning och demineralisering i benen.
Kan man få i sig för mycket mangan?
Skulle du få i dig mer mangan än rekommenderat kan det påverka ditt nervsystem och vara rent av giftigt. Så länge du inte överdoserar finns det inga kända biverkningar du behöver oroa dig över.
Majoriteten av kosttillskotten på marknaden innehåller 5 mg per dos. Över 10mg per dag under en längre tid rekommenderas inte. Mineralen finns även i vanligt dricksvatten och även flera råvaror vi äter. Men att kombinera en varierad, vanlig kost med ett kosttillskott är inga som helst problem. Dock bör du alltid rådfråga din läkare innan du utsätter dig för en högre dos av denna mineral direkt.
Vad händer om man överdoserar mangan?
Mangan är en av de mineraler som kan vara giftiga och påverka din kropp mycket negativt, om du får i dig för mycket. Men så länge du inte överdoserar finns det inga kända biverkningar du behöver oroa dig över.
Majoriteten av kosttillskotten på marknaden innehåller idag 5 mg per dos. Över 10mg per dag under en längre tid rekommenderas inte då ditt nervsystem kan påverkas mycket negativt. Som tidigare nämnt finns det även i vanligt dricksvatten och även flera råvaror vi äter till vardags. Men att kombinera en varierad, vanlig kost med ett kosttillskott är inga problem. Dock bör du alltid rådfråga din läkare innan du utsätter dig för en högre dos av denna mineral direkt.