Vad är kalk och hur fungerar det?
Magnesiumkarbonat är en naturlig mineral kallad magnesit. När mineralen krossas får man ett väldigt finfördelat pulver som kan appliceras på händerna för att få ett avsevärt bättre grepp och en ökad greppstyrka. Magnesiumkarbonat torkar nämligen ut svetten på dina händer och när fukten försvinner får du en ökad friktion och ett riktigt bra grepp. Du får helt enkelt bättre kontakt med redskapet eller underlaget.
Magnesiumkarbonat kallas ibland för magnesium på gym och en del säger kalk, chalk eller krita. Det är alltså samma produkt man pratar om oavsett om man säger kalk, chalk, krita eller magnesium. Du ska dock inte förväxla detta med kosttillskott med magnesium. Ibland hör man även ordet talk. Du kanske har hört någon på ditt gym säga att hen ska ”talka” och det betyder just att sätta kalk på händerna. Det vanligaste är att applicera kalk på just händerna men det kan också användas på andra ställen på kroppen för att reducera fukt och förbättra greppet. Inom exempelvis bergsklättring har kalk använts länge för att ge ett starkare och säkrare grepp. Kalk används också inom gymnastik och så klart på gym. I den här guiden fokuserar vi särskilt på hur kalk används på gym.
Varför används kalk på gym?
När du tränar på gym kommer du att upptäcka att ditt grepp inte alltid räcker till. Du känner att du har muskelstyrkan men greppstyrkan räcker inte och handflatorna blir svettiga. Genom att sätta kalk på dina händer före ett tungt lyft får du ett stadigare grepp och greppet runt stången blir både starkare och säkrare. Du begränsas inte av svettiga händer och kan då också klara av att lyfta tyngre vikter. Det beror på två saker:
- Stången eller vikten kommer att ligga stadigt i handen och ge dig ett bättre grepp.
- Musklerna kommer att aktiveras mer kraftfullt då nervsystemet känner att greppet är stabilt. Du får alltså en starkare muskelaktivering och kan lyfta både starkare och säkrare.
När du använder kalk kommer din träning att utvecklas snabbare. Du begränsas inte av ett halt grepp och kan utmana dig själv till tyngre lyft. Kalk på händerna kan också underlätta när du ska ställa ner vikten på golvet igen. Många gym tillåter inte att du släpper vikten utan du måste lyfta den hela vägen upp och sedan hela vägen ner igen. Kalk på händerna underlättar både på vägen upp och på vägen ner. Kalk används ofta inom bland annat styrketräning och crossfit, vid till exempel dragövningar, olympiska lyft, marklyft och bänkpress.
Vilka fördelar finns med att använda kalk på gym?
- Kalk ger dig ett bättre grepp, för när händerna och redskapen är torra ökar också friktionsförmå
- Kalk ger dig en möjlighet att träna mer då du ofta orkar fler repetitioner när greppet är stabilt.
- Kalk ger dig ett bättre träningsresultat – fler repetitioner per pass kommer att ge resultat på muskelstyrkan.
- Kalk ger dig ett ökat fokus när du inte behöver koncentrera dig på greppet utan kan fokusera på hela övningen istället.
Vid vilka övningar är kalk bra att använda?
Kalk på händerna hjälper dig i alla övningar på gymmet när du ska hålla, pressa eller lyfta något tungt. Många använder till exempel kalk vid marklyft. Ett marklyft går ut på att lyfta en stång med armarna från marken till en upprätt position med rak rygg, raka ben och raka armar. Marklyft är en klassisk skivstångsövning och en gren inom styrkelyft. Tunga lyft blir väldigt mycket enklare när du har ett bra grepp. Bänkpress med skivstång är en annan övning där det är viktigt att ha god greppförmåga. Vid bänkpress ligger du på rygg på en bänk och lyfter en skivstång med raka armar. Sedan böjer du på armar och för skivstången nedåt mot bröstet. Lyft sedan upp skivstången kontrollerat igen så att armarna blir sträckta. Vid bänkpress vill du verkligen ha ett bra grepp så att du inte tappar stången.
Även vid pull-ups och chins är det bra att ha ett riktigt stadigt grepp. Denna övning går ut på att du tar tag i en uppsatt stång och sedan drar upp dig själv med hjälp av ryggen och armarna tills hakan kommer ovanför stången. Sänk sedan ner hela dig med kontrollerade rörelser. Den sista övningen som vi tar upp här och där ett stadigt grepp är viktigt är vid olika övningar med en kettleball. När du ska svinga detta tunga redskap ska greppet vara så säkert att det inte finns några risker att du kan tappa den.
Vad är skillnaden mellan fast kalk och flytande kalk?
Du kan hitta på både fast och flytande magnesiumkarbonat på marknaden. Kalk i fast form säljs ofta som pulver eller som block. Ett block är helt enkelt hoppressad magnesiumkarbonat. Man brukar prata om magnesium- eller kalkblock. Blocken är enkla att använda. Du drar eller gnuggar blocket mot dina händer tills du har fått önskad mängd och sedan har du en förbättrad greppförmåga. Om du har kalk som pulver i en liten behållare eller skål tar du en nypa och fördelar i handflatorna. Överflödig kalk kan du bara skaka av.
Magnesium i flytande form passar bra att använda vid tillfällen när man önskar så lite damm som möjligt. Fördelen med flytande magnesiumkarbonat är alltså att den inte dammar och färgar av sig såsom kalk i fast form kan göra. Flytande kalk, eller liquid chalk som det även kallas, består av en blandning av magnesiumkarbonat, handsprit och klumpförebyggande medel. Det finns flytande kalk i både tjockare konsistenser, nästan som en pasta, och i tunnare varianter. När du ska använda flytande kalk trycker du ut några droppar i händerna, fördelar ut kalken och låter det lufttorka en liten stund. När du har gjort klart övningarna tvättar du enkelt av kalken med tvål och vatten. Tänk på att flytande magnesium kan torka ut dina händer eftersom det ofta innehåller handsprit. För att undvika torra händer kan du avsluta med att smörja in händerna med en mjukgörande handkräm. Flytande magnesium ger alltså mindre kladd men många upplever att det inte riktigt ger samma goda effekt som kalk i fast form.
Varför är det förbjudet att använda kalk på vissa gym?
Många gym förbjuder användandet av kalk i pulverform eller som block för att det smutsar ner och lämnar vitt damm efter sig. Kalken kan också skada gymutrustningen och fastna på golv och mattor. Om du går på ett gym som inte tillåter att du använder fast kalk finns kanske möjligheten att använda flytande magnesium istället. Det fyller, som vi har sett, samma funktion som kalk i fast form. Fråga helt enkelt på ditt gym vad som gäller innan du köper kalk.
Om ditt gym förbjuder både kalk i fast form och flytande kalk kan ett annat alternativ vara att använda gymhandskar. Ett par gymhandskar är utformade för att skydda dina händer från den friktion som uppstår mellan huden och de hårda och tunga träningsredskapen. Med handskar på händerna kan du slippa blåsor som gör ont samt valkar och förhårdnader. Gymhandskar hjälper dig också att få ett stadigt och stabilt grepp runt stången när du är svettig.
Vilket är bäst att använda: dragremmar eller magnesium?
Dragremmar och kalk fyller samma funktion på gymmet, nämligen att förbättra greppet. Dragremmar är ett par remmar, ofta tillverkade i läder, som du lindar runt handlederna och skivstången för att underlätta lyftet. Dragremmar kan vara ett effektivt verktyg vid styrketräning, styrkelyft och tyngdlyftning, men använder du dem för ofta kommer du inte att bygga upp en bra greppstyrka. Använd därför gärna dragremmar ibland men inte för ofta. Dragremmar kan hjälpa dig att lyfta tyngre vikter och klara fler repetitioner. Det kan också ge dig en bra möjlighet att arbeta med din teknik och så skyddar det självklart också dina händer från blåsor, sprickor, valkar och förtjockningar som annars är lätt att få vid tunga lyft.
Men du behöver också träna upp din greppstyrka och därför måste du också träna utan dragremmar och då kan kalk vara ett bra hjälpmedel som minskar risken för ett halt och ostabilt grepp. Kalk gör också, som vi tidigare har sett, att musklerna aktiveras på ett naturligt sätt och detta ger dig över tid en ökad muskelstyrka. Kalk är också ofta lite lättare att använda än att hålla på med dragremmar. En annan fördel med kalk, till skillnad från dragremmar, är att det är tillåtet att använda i tävlingssammanhang.
Fördelarna med kalk är alltså att det är enkelt och förhållandevis billigt att använda. Du får ett naturligt starkare grepp och ett långsiktigt bättre resultat. Nackdelen är att det kan vara lite kladdigt och smutsigt att använda samt att de lämnar fläckar på träningsutrustningen och underlaget. Fördelarna med dragremmar är att dessa kan användas om du tränar på ett gym där kalk inte får användas. Nackdelarna är att du inte tränar upp din greppstyrka, att du inte får använda dragremmar på tävlingar, att de kan vara lite krångliga att använda och att det ofta krävs tid att vänja sig vid dem.
SammanfattningMagnesiumkarbonat torkar ut svettiga händer och ökar din greppstyrka. Många som tränar på gym använder magnesiumkarbonat men det används också till exempel inom gymnastik och klättring. När du styrketränar och använder magnesiumkarbonat kommer du att märka att stången eller handtagen inte glider dig ur greppet. När du kan greppa ordentligt aktiveras också musklerna bättre och du kan lyfta både tyngre vikter och klara fler repetitioner. Magnesiumkarbonat finns ibland annat i pulverform och flytande form och kallas ibland också för kalk, krita eller kort och gott magnesium.