Så kan karnitin hjälpa dig vid viktminskning
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Så kan karnitin hjälpa dig vid viktminskning

Karnitin är en icke-essentiell aminosyra som främst är känd för sina fettförbrännande egenskaper. Den syntetiseras naturligt i vår kropp men finns även i form av kosttillskott, i både piller, pulver och i flytande form. I denna artikel kollar vi närmre på karnitin, om det finns några biverkningar av att ta en tillskott av karnitin samt hur karnitin kan effektivisera din fettförbränning och viktminskning. Vi svarar även på frågor så som Vad är skillnaden mellan karnitin, L-karnitin och ALC?, Finns karnitin i mat? och vilken form av karnitin är bäst?

Så kan karnitin hjälpa dig vid viktminskning

Produkter i inlägget

SOLID Nutrition ALC, 90 caps
ALC, ett kosttillskott från SOLID Nutrition, innehåller rent Acetyl-L-Karnitin (ALC). AL...
179 kr
Köp!
Info

Vad är karnitin?

Karnitin är en icke-essentiell aminosyra som framförallt hjälper till att omvandla fett till energi i vår kropp. Karnitin finns i flertalet livsmedel, framförallt proteinrika sådana, men kan även bildas naturligt i vår kropp med hjälp av aminosyrorna lysin och metionin.

 

Vad är skillnaden på karnitin, L-karnitin och ALC?

Karnitin i kosttillskott finns i flera olika former, där L-karnitin och ALC är de vanligaste. L:et i L-karnitin står för att karnitinet är i sin fria form. Det fullständiga namnet för ALC är Acetyl –L-karnitin, det vill säga en acetylerad variant av L-karnitin. Varför ALC då? Jo, ALC tros kunna gynna upptaget av acetyl-Coenzym A i mitokondrierna. Det är en viktig molekyl som deltar i ämnesomsättningen, något som även skulle kunna ha en påverkan på fettförbränningen.

 

Vad har karnitin för funktion i kroppen?

Karnitin har, likt samtliga aminosyror, flertalet viktiga funktioner i vår kropp. Framförallt har karnitin en avgörande roll i cellernas mitokondrier, ofta kallat cellernas kraftverk, där förbränningen av fett sker. Det mitokondrierna gör är att bilda energirika föreningar från näringsämnena till den energin som kroppens celler kan utnyttja. Finns det inte tillräckligt med karnitin i denna processen byggs fettet istället upp runt cellerna. På så sätt kan bra nivåer av karnitin bidra till en ökad fettförbränning. Kortfattat sagt hjälper karnitin kroppen att omvandla fett till energi.

 

Finns karnitin i mat?

Ja, karnitin är en aminosyra som inte bara finns i kosttillskott utan även återfinns i mat. Främst finner vi de i animaliska livsmedel så som kött, mjölkprodukter, fågel och fisk. Men karnitin finns även i till exempel avokado och tempeh.

Har du en vegetarisk eller vegansk kosthållning och är fysiskt aktiv kan ett tillskott av karnitin vara att rekommendera, framförallt om du gör en viktresa eller går på diet med målet att minska i fettmassa.

Vad är karnitin bra för?

 

 

  • Fettförbränning
    Genom att hjälpa kroppen att omvandla fett till energi, samt förhindra en lagring av fett, allt detta på cellnivå i vår kropp, kan karnitin bidra till en ökad fettförbränning. Framförallt har karnitin en avgörande roll i cellernas mitokondrier, ofta kallat cellernas kraftverk, där förbränningen av fett sker. Det mitokondrierna gör är att bilda energirika föreningar från näringsämnena till den energin som kroppens celler kan utnyttja. Finns det inte tillräckligt med karnitin i denna processen byggs fettet istället upp runt cellerna. På så sätt kan bra nivåer av karnitin bidra till en ökad fettförbränning

  • För att stödja hjärnfunktioner
    Flertalet studier har gjorts på karnitinets påverkan på vid hjärna och dess funkioner. Bland annat har studier visat att ett tillskott av karnitin (under minst 3 månaders tid) kan ge avsevärda förbättringar av minnet. Inga negativs bieffekter rapporterades i studierna och de positiva effekterna på minnet fortsatte att öka desto längre tillskottet intogs(1) (2).

    Ytterligare en koppling man kan se vad gäller hjärnfunktion och karnitin är vårt åldrande. Desto äldre vi blir och desto mer vi åldras, desto lägre blir nivåerna av karnitin i hjärnan. Karnitin har en kolinliknande effekt och spelar en stor roll för acetylkolinproduktionen.

    Studier visar även att tillräckliga nivåer av karnitin i vår kropp kan förebygga skador på hjärnan vid stress.

  • För musklerna
    Vid en brist på, eller för låg nivå av, l-karnitin är det inte bara fettförbränningen som påverkas utan även musklerna kan påverkas. Har man en låg nivå av karnitin i kroppen och är fysisk aktiv kan man uppleva att man får svaga muskler, hämmad muskeluppbyggnad och en minskad uthållighet. Genom att säkerställa goda karnitin-nivåer främjas alltså inte bara fettförbränningen utan din energi räcker även längre och muskeltrötthet förebyggs.

 

Har karnitin en positiv påverkan vid träning?

När vi tränar hårt och mycket förlorar vi mycket karnitin, och det är därför viktigt att på ett eller annat sätt fylla på nivåerna av karnitin. Fett är en bra energikälla, men för att kunna utnyttja energin ur fettet krävs det att nivåerna av karnitin är bra. På så sätt kan ett tillskott  av karnitin

 

Vilken form av karnitin är bäst?

De två vanligaste formerna av karnitin är L-karnitin och ALC. Det är även dessa två former som är de ”bästa” och enklaste för kroppen att ta upp. L-karnitin är karnitin i sin fria form och såväl tas upp som används mycket enkelt och effektivt av vår kropp. ALC är en acetylerad variant av L-karnitin som tros kunna ha en positiv effekt på upptaget av acetyl-Coenzym A i mitokondrierna. Acetyl-Coenzym A är en viktig molekyl i vår ämnesomsättning och ALC är av den anledningen också en form av karnitin som är att rekommendera. Hos oss på Tillskottsbolaget hittar du såväl L-karnitin som ALC från flera olika tillverkare och varumärken. Ett av de populäraste och bästa tillskotten av karnitin är ALC från SOLID Nutrition.

Ser vi istället till vilken form av karnitin man inte bör välja kommer vi in på DL-varianten. DL-varianten av karnitin är en blandning av naturligt karnitin och kemiskt framställt karnitin. Studierna som genomförts på denna form av karnitin visar ej goda resultat och faktum är att DL-varianten av karnitin till och med skulle kunna ha motsatt effekt på fettförbränningen. Därför rekommenderar vi att undvika denna form av karnitin.

 

Hur mycket karnitin bör man ta?


Rekommenderad dosering brukar ligga mellan 1-4 gram per dag, fördelat på flera doseringstillfällen under dagen. Ta det på morgonen och kvällen och/eller innan träning under en längre tid, minst ett par veckor för att uppnå bästa effekt.

 

Kan man ha brist på karnitin?


Trots att karnitin kan syntetiseras i vår kropp har kunnat observera både primära och sekundära brister på karnitin Primär brist är inte särskilt vanligt men det ger ofta symptom så som muskeltrötthet, kramper, återkommande infektioner och lågt blodsocker. Sekundär brist förekommer något oftare och kopplas i huvudsak till svår infektion, dialys och i vissa fall även leversjukdom. Bristen på karnitin kan även vara medfödd, om inte ett resultat av något slags metabol störning. Med tanke på att karnitin syntetiseras av lysin och metionin kan man ganska lätt sluta sig till att brist på någon av dessa aminosyror leder till brist även på karnitin.

Brist på L-karnitin hindrar förbränningen från att nå sin fulla potential och även prestationsförmågan får sig en törn. Dessutom ökar mängden skadligt blodfett.

Som tidigare nämnt finns karnitin främst i animaliska livsmedel, förutom i karnitin-tillskott. Detta gör att speciellt vegetarianer och veganer har en ökad risk att få brist på just karnitin. Därför är det speciellt vanligt att de som styrketränar samt äter en vegansk eller vegetarisk kost tar ett tillskott av karnitin.

 

 

Referenser

  1. Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.
  2. Peter Wilhelmsson, Näringsmedicinska uppslagsboken Örtagårdens bokförlag, ISBN: 91-631-7910-5.

Senaste

Vad är måltidsersättare och hur fungerar de?

Vad är måltidsersättare och hur fungerar de?

Måltidsersättare har blivit ett populärt alternativ för den som vill gå ner i vikt, få kontroll över sitt kaloriintag eller hitta ett snabbt och enkelt sätt att äta hälsosamt i en hektisk vardag. Men vad är egentligen en måltidsersättare, hur fungerar de, och är de verkligen ett hållbart alternativ för långsiktig hälsa? I den här artikeln reder vi ut vad som gör en måltidsersättare unik, vilka fördelar och risker som finns, och hur du kan använda dem på ett smart sätt för att nå dina mål.

Allt du behöver veta om Betakaroten

Allt du behöver veta om Betakaroten

Betakaroten är en naturlig antioxidant som inte bara ger morötter och andra orangefärgade grönsaker sin livliga färg, utan också erbjuder en rad hälsofördelar för oss människor. Från att bidra till en hälsosam hudton till att skydda cellerna mot skadliga fria radikaler – detta fettlösliga ämne har blivit en populär ingrediens i både kosttillskott och hudvårdsprodukter. Men vad är det egentligen som gör betakaroten så kraftfullt, och hur kan du dra nytta av det i din vardag?

Därför är Magnesium Nyckeln till Bättre Hälsa och Välbefinnande

Därför är Magnesium Nyckeln till Bättre Hälsa och Välbefinnande

Magnesium är ett av kroppens viktigaste mineraler och spelar en central roll i allt från muskel- och nervfunktion till energiproduktion och hjärthälsa. Trots detta är magnesiumbrist ett vanligt problem som många inte är medvetna om, och symtomen kan vara både diffusa och besvärliga – från muskelkramper och trötthet till sömnproblem och hjärtklappning. I den här artikeln fördjupar vi oss i varför magnesium är så viktigt, vilka tecken som kan tyda på brist, och hur du enkelt kan få i dig tillräckligt genom kost och livsstilsförändringar.

En Djupdykning I Aminosyror

En Djupdykning I Aminosyror

Tidigare har vi pratat om vad aminosyror är. Här kommer vi istället gå in på djupet om vad aminosyror faktiskt gör i kroppen. Aminosyror är livsnödvändiga byggstenar som spelar en central roll i kroppens funktioner. De är grunden till proteiner och behövs för att bygga upp och reparera vävnader, stödja immunförsvaret, bilda hormoner och enzymer samt reglera energinivåerna. Vissa aminosyror är essentiella, vilket innebär att vi måste få i oss dem via kosten, medan andra kan produceras av kroppen. Genom sin mångsidiga funktion bidrar aminosyror till allt från muskeltillväxt till metabolism och hjälper oss att hålla oss starka och friska.

Långsamma Kolhydrater: Nyckeln till Stabil Energi och Hälsosam Livsstil

Långsamma Kolhydrater: Nyckeln till Stabil Energi och Hälsosam Livsstil

Långsamma kolhydrater, även kända som komplexa kolhydrater, spelar en viktig roll i en balanserad kost genom att erbjuda en stabil och långvarig energiförsörjning. Till skillnad från snabba kolhydrater, som snabbt bryts ner och ger kortvariga energitoppar, absorberas långsamma kolhydrater i kroppen gradvis, vilket resulterar i en mer stabil blodsockernivå och mättnad under längre tid. Livsmedel som innehåller långsamma kolhydrater är ofta rika på fibrer, vitaminer och mineraler, och inkluderar fullkornsprodukter, baljväxter, grönsaker och vissa frukter. Dessa kolhydrater är särskilt värdefulla för att upprätthålla en jämn energi under dagen, förbättra koncentrationsförmågan och främja en hälsosam viktkontroll. Genom att integrera långsamma kolhydrater i din kost får du inte bara en mer balanserad energinivå, utan också ett kraftfullt stöd för ditt allmänna välmående.

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se