Bonusar
XVitamin K2 + D3
Vitamin K2 + D3 är ett kosttillskott där de två vitaminerna K2 och D3 är kombinerade. Såväl K2 som D3 är livsviktiga för oss människor, och för att vår kropp skall kunna absorbera K-vitaminen bör det intas tillsammans med D3. Tillsammans spelar de en viktig roll för blodets koaguleringsprocess, lagring av kalcium samt nerv- och immunsystem. En brist kan leda till ökad blödningsrisk, längre blödningstid samt en ökad risk för hjärt- och kärlsjukdomar. Köp din multivitamin hos oss på Tillskottsbolaget!
Sortera efter
Vad är vitamin K2 + D3?
Vitamin K2 + D3 är ett tillskott där de två vitaminerna K2 och D3 är kombinerade med varandra. Anledningen till att dessa kombineras i många produkter är just för att K2 bör intas tillsammans med just D3. Detta då det hjälper kroppen att absorbera K-vitaminen, som i sin tur flyttar kalciumet till vårt skelett och tänder där kalciumet skall vara. De kompletterar varandra och underlättar helt enkelt upptaget. Av denna anledningen finns det flertalet olika kosttillskott med dessa två kombinerat.
Vitamin K2 (menakinon-7) finner vi i livsmedel så som kött, mejeriprodukter och ägg, dock i en ytterst liten mängd. För att få ut de positiva effekterna krävs det därför ett tillskott. Forskning har visat på att det kan minska benskörhet samt motverka åderförkalkning av blodkärlen. Det behövs även för att kalcium ska kunna lagras korrekt i kroppen och vid brist kan man av den anledningen drabbas av kalciumlagring, detta på grund av att kalciumet då stannar i de mjuka vävnaderna.
Vitamin D3 har flertalet kända hälsofördelar och fyller dessutom flertalet viktiga funktioner i kroppen! Bland annat bidrar det till ett normalt nerv- och immunsystem samt en normal celltillväxt. En brist är dock vanligare än man tror, inte minst under vinterhalvåret. Detta beror på att vi endast kan producera vitaminen när vi exponeras för solens strålar. Under vintern är vår exponering för solens oerhört begränsad och en brist är väldigt vanlig. Detta visar sig oftast i form av ökad trötthet.
Vad är K2 + D3 bra för?
K2 och D3 samverkar och är båda oerhört viktiga för att vi skall upprätthålla en god hälsa. De är bland annat avgörande för vår ben-, hjärt- och kärlhälsa då det påverkar vår kropps förmåga att ta upp kalcium såväl som förhindra kalciumavlagringar i blodkärlen. De kan dessutom minska inflammation och reglera blodtryck. Av denna anledning är det ett vanligt kosttillskott bland äldre.
Även vårt immunsystem är beroende av vitaminerna då de såväl stärker vårt immunförsvar som bidrar till att bekämpa infektioner.
Då vitamin K2 och D3 samverkar är det fördelaktigt att inta de tillsammans, till exempel i form av ett tillskott. På så sätt säkerställer du att du får i dig den mängd din kropp behöver och får dessutom maximal effekt.
Vilken mat finns det K-vitamin i?
Likt andra vitaminer och mineraler finns K-vitamin såväl i form av kosttillskott som naturligt i flertalet livsmedel. Du kan alltså få i dig vitaminen genom att äta livsmedel som är speciellt rika på just denna. Exempel på sådana livsmedel är ägg, lever och ost, men även mörkgröna grönsaker så som sallad, spenat och grönkål. Vad gäller de mörkgröna grönsakerna finns det en liten måttstock du kan använda dig av för att veta vilka grönsaker som innehåller K-vitamin. Desto mörkare grönsaken är, desto högre är innehållet. Grönkål och mangold är till exempel oerhört rika på vitaminen.
För att tillgodose ditt behov kan du alltså inkludera en eller flera av dessa livsmedel i din kost. Om du på grund av allergi, intolerans, preferenser eller liknande inte får i dig ett eller flera av dessa regelbundet kan ett kosttillskott vara gynnsamt.
Kan man överdosera vitamin K2?
Om du endast får i dig vitamin K2 via maten du äter är det generellt svårt att överdosera då det krävs oerhört höga halter för att det ska bli FÖR mycket. Viktigt att komma ihåg är att det är en fettlöslig vitamin, det vill säga att ett eventuellt överskott lagras i din fettvävnad för att senare kunna användas, när behov uppstår.
Detsamma gäller om du intar ett tillskott av näringsämnet. Du bör dock alltid följa tillverkarens rekommendationer kring dosering och inte överdosera. Tar du mer än rekommenderat kan du uppleva negativa bieffekter. Om du upplever symptom efter ett intag bör du genast sluta ta tabletterna och rådgöra med en läkare kring vad som kan ha orsakat symptomen.
Om du tar blodförtunnande mediciner bör du rådgöra med en läkare innan du påbörjar supplementering. Detta då höga doser av K2 kan minska effekten av läkemedlet och störa blodkoagulationen.
När ska man ta K2?
Rekommendationerna kring när på dagen ett tillskott av vitamin K2 bör intas varierar från tillverkare till tillverkare. Den generella rekommendationen är att inta det tillsammans med måltider, detta då det är ett fettlösligt vitamin som bör intas tillsammans med fett. Gör det de påverkas nämligen absorptionen positivt och kroppen kan lättare använda näringsämnet.
Exempel på livsmedel du kan inta i samband med tillskottet är olja (gärna olivolja som innehåller massvis av hälsosamma fetter), avokado och/eller nötter.
Följ alltid tillverkarens rekommendationer kring dosering vad gäller såväl mängd som tidpunkt för intag.
Vad är skillnaden på D och D3?
Vitamin D syftar till flera fettlösliga vitaminer, däribland D2 och D3. Vår kropp kan ta upp såväl D2 som D3, men det som skiljer de åt är alltså deras struktur samt källa.
Vitamin D3 är det som vi vanligtvis syftar till när vi pratar om vitaminet. Det produceras naturligt i vår hud när vi exponeras för solljus. Det finns även i flertalet livsmedel så som fet fisk (makrill, lax), äggula samt lever och är den absolut vanligaste formen.
Är Vitamin K2 blodförtunnande?
Vitamin K2 har inte en blodförtunnande effekt, snarare tvärtom. Det spelar nämligen en viktig roll i blodets koagulationsprocess och är bland annat viktigt för att stoppa blödningar. Hhöga doser av K2 kan minska effekten av det blodförtunnande läkemedlet och störa blodkoagulationen.
Av denna anledning bör du alltid rådfråga en läkare innan du börjar inta ett tillskott med denna vitamin, speciellt om du äter blodförtunnande mediciner.
Hur vet jag om jag har D-vitaminbrist?
D-vitamin brist är en av de vanligare vitaminbristerna i Sverige! Detta pågrund av att solen ofta lyser med sin frånvaro här och vår exponering för solen därför är mycket begränsad, inte minst under vinterhalvåret. Men en brist kan till exempel också bero på dålig kosthållning eller en störd upptagningsförmåga i mage & tarm. Även de som har svårt att vistas utomhus av olika anledningar löper större risk att drabbas av brist.
Att veta om man har D-vitamin kan vara svårt då symptomen ofta varierar från person till person och ofta även kan vara symptom på annat. Du kan ha en brist utan att märka av det, men det är också vanligt att känna sig trött, ha ont i skelettet, få koncentrationssvårigheter och bli svag i musklerna.
Det finns även vissa riskgrupper som löper högre risk att drabbas och därav kan behöva ett tillskott, året om! I denna riskgrupp inkluderas bland annat personer som av olika anledningar sällan vistas ute i solen eller täcker större delen av huden med kläder, gravida, barn och personer med mörk hud-pigmentering.
Vad händer om man har brist på vitamin K?
En brist på denna vitamin är relativt ovanligt, speciellt hos friska människor som äter en balanserad och näringsrik kost. Då den är fettlöslig kan vi även lagra eventuellt överflöd i vår lever som sedan kan användas vid behov.
Får du inte i dig tillräckligt av K-vitamin kan du utveckla en brist på vitaminet, något som kan visa sig på flera sätt. Du kan bland annat få en ökad risk för benskörhet och frakturer, hjärt- och kärlsjukdomar samt ha en negativ påverkan på tillväxten hos spädbarn. Framförallt viktigt är vitaminet för blodets koagulationsprocess och en brist kan därför leda till en ökad risk för blödningar samt förlängd blödningstid.