Vad är vassleprotein?
Vassleprotein är ett av de absolut vanligaste såväl kosttillskotten som formerna av proteinpulver! Så, först och främst är vassleprotein (även känt under det engelska namnet Whey protein) ett proteinpulver. Det är ett snabbt proteinpulver, det vill säga ett proteinpulver som snabbt tas upp i kroppen & därav till exempel lämpar sig bra efter träning. Att det tas upp snabbt i kroppen innebär mer specifikt att det lämnar magsäcken snabbt efter intag, för att sedan tas upp snabbt i blodet och direkt aktivera muskelproteinsyntesen!
Vassleprotein består av vassle, en naturlig biprodukt vid ostproduktion och framställs alltså ur mjölk. Vasslen som kvarstår filtreras sedan, upprepade gånger, tills det nästintill bara finns protein kvar. Det är här som vassleproteinpulvrets proteinhalt bestäms! Desto fler gånger vasslen filtreras, desto högre proteinhalt och lägre laktoshalt får slutprodukten. Det vill säga att vassleproteinisolat & vassleproteinhydrolysat, som båda är proteinpulver med oerhört hög proteinhalt, har filtrerats upprepade gånger och betydligt fler än tex ett vassleproteinkoncentrat.
Tittar vi närmare på mjölkens protein utgör cirka 20% vassle och 80% kasein. Vad kasein är kommer vi komma in på lite senare!
Vilka olika sorters vassleprotein finns det?
Som tidigare nämnt är vassleprotein ett oerhört populärt kosttillskott som finns i en uppsjö av olika varianter av proteinpulver! Vi hittar de dels i det ”vanliga proteinpulvret”, det vill säga ett vassleproteinkoncentrat, men även i till exempel gainers och tillskott för återhämtning. Nedan har vi listat några olika former av vassleprotein:
Koncentrat
Vassleproteinkoncentrat är det mest förekommande och också mest prisvärda vassleproteinet. Till skillnad från isolat och hydrolysat genomgår inte detta protein lika många processer under tillverkningen och filtreras till exempel inte lika många gånger. Detta resulterar i en något lägre proteinhalt, men även något lägre pris! Proteinhalten ligger här ofta någonstans mellan 35- och 80%.
Isolat
Vassleproteinisolat är en ”renad” form av vassle där man under tillverkningsprocessen filtrerar vasslen i fler steg och därigenom utvinner ett proteinpulver med ännu högre proteinhalt. Parallellt är detta i det närmaste fritt från kolhydrater och även laktoshalten är lägre. Proteinet i fråga är mycket lättupptagligt och lämpar sig väl för muskelreparation efter tung träning.
Hydrolysat
Hydrolyserat vassleprotein anses vara det bästa för kroppsbyggare då det innehåller en försvinnande del kolhydrater och fett. I synnerhet under diet är detta önskvärt då vi önskar hålla koll på vad vi faktiskt får i oss. Med sin låga laktoshalt är det skonsamt för magen och i likhet med andra vasslesorter är hydrolyserat vassleprotein, eller vassleproteinhydrolysat, mycket lättupptagligt. Kom bara ihåg att inte blanda hydrolysat med mjölk eller ett koncentrat då detta kan bromsa upptaget och därmed förta syftet med detta snabba protein.
Vad är bra med vassleprotein?
Vassleprotein som kosttillskott har flertalet fördelar, inte minst för dig som tränar med målet att bygga muskler! Nedan lista vi några av de många fördelarna med vassleprotein.
Vassleprotein tas upp fort!
- En av de största fördelarna med just vassleprotein är att det är ett så kallat snabbt protein! Det vill säga ett protein som lämnar magsäcken snabbt, tas upp i blodet snabbt och aktiverar muskelproteinsyntesen snabbt! Med andra ord lämpar det sig ypperligt efter ett avslutat träningspass, på morgonen eller liknande.
Vassleprotein har ett högt biologiskt värde!
Om vi jämför olika protein är det vassle som har det högsta så kallade biologiska värdet. För att få fram det biologiska värdet hos ett protein mäter man hur stor mängd av de essentiella aminosyrorna som proteinet innehåller. Vassleproteinet till exempel innehåller de absolut flesta essentiella aminosyrorna. Det är alltså ett fullvärdigt protein!
Vassleprotein är rikt på essentiella aminosyror!
Att vassleprotein är rikt på aminosyror går hand i hand med att det har ett högt biologiskt värde. Men vad är egentligen essentiella aminosyror? Jo. Aminosyror är vad allt protein är uppbyggt av! Att en aminosyra är essentiell innebär att det är en viktig aminosyra som vår kropp inte kan producera själv och därför behöver tillföras via kosten. Så, vassleprotein är alltså en källa till precis de aminosyror du, din kropp och dina muskler behöver. Faktum är att vassleprotein är en bättre källa till BCAA än rena BCAA-tillskott!
Vassleprotein är väldigt prisvärt!
Inte nog med att vassleprotein tas upp fort, har ett högt biologiskt värde och är rikt på essentiella aminosyror, det är dessutom en väldigt prisvärd proteinkälla! Ett vassleprotein är relativt billigt att tillverka och kostar därför även därefter. Ett vassleprotein som kostar 200kr (1kg) håller i ca en månad om du intar en skopa (ca. 30g) per dag, det vill säga 6 kr skopan! Och i en skopa får du ofta runt 15-30g protein. Jämfört med till exempel kyckling, kött, fisk och andra populära proteinkällor är proteinpulver alltså en oerhört prisvärd källa till protein!
När ska man ta vassleprotein?
Vassleprotein är ett snabbt protein och lämpar sig därför utmärkt när du vill att proteinet ska tas upp snabbast möjligt! Till exempel lämpar sig ett vassleprotein perfekt direkt efter träning när musklerna arbetat hårt och brutits ned under en längre tid. Genom att fylla på kroppens energidepåer efter träningspasset med ett proteinpulver kan du påverka muskelproteinsyntesen positivt, redan kort därefter!
Vassleprotein lämpar sig även utmärkt mellan måltider, som ena mellanmål! Det kan då bladas med vatten eller mjölk i en shake och drickas precis som det är, men även användas i till exempel pannkakor, smoothies eller liknande! Vassleprotein är alltså ett väldigt användbart proteinpulver.
Vad är vassleprotein gjort av?
Vassleprotein består av vassle. Vassle i sin tur kommer från mjölk, och är en naturlig biprodukt vis framställning av ost. Vasslet ser då ut som en klar vätska och består till absolut största del av vatten, proteiner och mjölksocker (laktos). Det är från denna biprodukt som vassleprotein sedan framställs.
Så vassleprotein innehåller alltså mjölksocker, något som kan ställa till det för laktosintoleranta.. Men, som tur är finns det flera olika typer av vassleprotein, så även du som lider av laktosintolerans kan ta del av vassleproteinets många fördelar. Vid framställning av vassleprotein filtreras vasslet, tills dess att det in princip bara är protein som återstår! Desto mer det filtreras, desto högre blir proteinhalten och desto lägre blir laktoshalten! Det finns även vassleproteinpulver som är helt fria från laktos.
Vad kan man göra med vassleprotein?
Möjligheterna med ett vassleprotein är nästintill oändliga! Oavsett om du vill få i dig proteinet snabbast möjligt, eller vill avancera och baka i ett par timmar så finns det alternativ för dig.
Det absolut vanligaste sättet att inta ett vassleproteinpulver är genom att blanda pulvret i en shaker tillsammans med vatten alternativt mjölk. Detta är det absolut snabbaste och enklaste sättet att inta ett vassleproteinpulver på. Men, våga tänka utanför boxen! Du kan till exempel använda vassleprotein när du gör pannkakor, gröt eller smoothie. Genom att tillsätta en skopa vassleprotein i pannkakorna, gröten eller smoothien ökar du inte bara proteinhalten i ditt mål avsevärt utan även smaken!
Vad är det för skillnad på vassle och kasein?
Såväl vassle som kasein är proteiner i mjölk. Av proteinerna i komjölk är 20% vassle och 80% kasein! Vassleprotein är ett snabbt protein, medan kasein är ett långsamt protein. Vad innebär det? Jo att vassleproteinet tas upp snabbt av kroppen, medan kasein tas upp långsammare. Därav lämpar sig vassle bäst efter träning, på morgonen och mellan måltider, medan kasein lämpar sig bäst mellan måltider eller på kvällen innan läggdags!
Ytterligare en skillnad på vassle och kasein är hur det blandar sig! Vassle blandar sig som en milkshake, medan kasein blir en pudding. Självklart kan även kasein drickas istället för att ätas som en pudding, men då krävs mer vätska! Kasein binder vätska på ett helt annat sätt än vassle. Kasienprotein sväller även något i magsäcken vilket ofta ger en ökad mättnadskänsla. Därav är kasein populärt som mellanmål, inte minst under diet!
Är vassleprotein farligt?
Vassle är en naturlig biprodukt från tillverkning av ost och med andra ord absolut inte farligt, utan rättare sagt helt naturligt! Om vassleprotein är ett måste? Nej! Men det är inte heller farligt. Innehållet i vassleprotein är i princip detsamma som i vilket proteinrikt livsmedel som helst, bara i en betydligt mer koncentrerad form.
Precis som alla kosttillskott bör vassleprotein användas enligt rekommendationer och ska inte ersätta en varierad & näringsrik kost! Precis som namnet avslöjar är det ett tillskott.
Hur mycket vassle per dag?
Hur mycket vassle man bör ha per dag är oerhört individuellt. Tekniskt sätt är det väldigt få som BEHÖVER inta ett vassleproteinpulver, då vi kan få i oss proteinet genom kosten. Men, vassleprotein är ett smidigt och bra sätt att öka det dagliga proteinintaget och komma tillrätta med eventuella brister på proteiner.
En person som styrketränar regelbundet med målet att öka i muskelmassa bör då i sig minst 2 gram protein per kilo kroppsvikt och dag. Detta är såklart fullt möjligt att lyckas med genom en bra, planerad & varierad kosthållning, men det är många gånger såväl svårt att hinna med som att ha råd med. Där kommer vassleproteinet in i bilden! Genom att komplettera med 30g vassleprotein efter träningspasset varje dag kan du öka ditt dagliga proteinintag på ett enkelt, billigt och gott sätt!
Rekommendationerna vad gäller exakt mängd beror alltså dels på dig som person, ditt mål med träningen och din kosthållning, men även vilket vassleproteinpulver du väljer!
Vad är det för skillnad på whey 80 och 100?
Whey 80 och Whey 100 är två oerhört populära vassleproteinpulver från Star Nutrition, men även två vanliga benämningar på vassleproteinkoncentrat (whey 80) och vassleproteinisolat (whey 100). Så den största skillnaden mellan whey 80 och whey 100 är alltså att whey 80 är ett koncentrat medan whey 100 är ett isolat. Med andra ord har whey 100 filtrerats fler gånger än whey 80 och har därav en högre proteinhalt samt lägre laktoshalt!
I och med att whey 100 är ett isolat kostar det även något mer än whey 80, både per kilo och per portion.