Därför bör du äta ett tillskott av omega-3
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Därför bör du äta ett tillskott av omega-3

Omega-3; familjen av fleromättade fettsyror som har många viktiga funktioner i kroppen och en rad positiva effekter på vår hälsa. Omega-3 finns i såväl maten vi äter som kosttillskotten vi tar. Många av oss vet att vi behöver få i oss omega-3, men vad är omega-3 egentligen? Vad är omega-3 egentligen bra för? Och Hur vet man om man har brist på omega-3? Detta och mycket annat besvarar vi i denna artikel där du får lära dig allt och lite till om just omega-3 och varför du bör äta ett tillskott av omega-3!

Därför bör du äta ett tillskott av omega-3

Produkter i inlägget

Elit Nutrition Omega-3, 90 caps
Omega-3 från Elit Nutrition är lättsvalda kapslar fulladdade med hälsofrä...
139 kr
Köp!
Info
SOLID Nutrition Omega-3, 60 caps
Högdoserat och högkvalitativt Omega-3-tillskott! Bra för din såväl allm&#...
79 kr
Köp!
Info
Pureness Krill Omega-3, 60 caps
Omega-3 från krill håller en hög kvalitét. Pureness känner till detta och...
229 kr
Köp!
Info
Swedish Supplements Omega-3, 120 caps
Omega 3 är ett kosttillskott från Swedish Supplements med ren Omega-3, rik på de b&...
119 kr
Köp!
Info

Vad är omega 3?

Omega-3 är ett av de absolut viktigaste kosttillskotten för oss nordbor. Detta beror på att vi generellt sett äter alldeles för lite fet fisk, som t.ex. lax. För att få i sig tillräckligt med omega-3 via kosten så bör man äta fet fisk minst tre gånger i veckan - gör man inte detta så bör man konsumera omega-3-tillskott för att optimera sin hälsa. Omega-3 är en grupp med flertalet fleromättade fettsyror där ALA (alfa-linolensyra), EPA (eikosapentaensyra) och DHA (dokosahexaensyra) är de tre viktigaste. Kroppen kan inte tillverka dessa fleromättade fettsyror själv, men de är livsviktiga för oss människor och vi måste därför få i oss de via kosten och/eller tillskott. Omega-3 finns naturligt i flertalet livsmedel men framförallt fet fisk, så som lax, makrill, sill och sardiner. Men det finns även i till exempel valnötter, rapsolja och vissa alger.

 

Vad är omega 3 bra för?

Omega-3 är en grupp fleromättade fettsyror som är livsnödvändiga för oss människor. Vår kropp kan inte tillverka dessa fettsyror själva utan vi behöver alltså få i oss de via kosten! De olika fettsyrorna i omega-3 har olika egenskaper och även olika funktioner i kroppen. I omega-3 fettsyrorna finns till exempel bland annat både långa och korta fettsyror, de långa fettsyrorna kallas EPA & DHA och de kortare ALA.

 

Men vad är dessa fettsyror egentligen bra för? Jo, Omega-3 har en rad olika positiva hälsoeffekter, bland annat bidrar omega-3-fetter till att upprätta en god såväl hjärt- som hjärnfunktion, de tunnar ut blodet och kan sänka triglyceridnivån! Många studier har genomförts på omega-3, där vissa bland annat visar att ett tillskott av omega-3 har en positiv effekt på hjärtat. Ett tillskott av omega-3 kan bland annat ha en tydlig positiv effekt för personer med förmaksflimmer och specifika fall av hjärtsvikt.

 

Omega-3 bidrar även till bildning av ämnen som är inflammationsdämpande och kan därför även lindra vissa inflammatoriska sjukdomar så som astma, eksem och reumatism.

 

Utöver det har fettsyrorna i omega-3 även en positiv påverkan på hjärnan, detta då hjärnan till stor del består av just omega-3! Detta gör att en brist på omega-3 kan orsaka problem med hjärnan, det är även därifrån påståendet att ”man blir smartare av att äta fisk” kommer. Ett påstående som bevisats vara sant!

 

Vissa studier visar även på att omega-3 kan ha en positiv påverkan på bland annat depression och ADHD.

 

Är omega 3 bra om man tränar?

Omega-3's fördelar är många, inte minst för dig som är aktiv och tränar regelbundet! Ett tillskott av omega-3 kan bland annat ha en positiv påverkan på såväl prestationsförmågan  och återhämtningen som fettförbränningen och muskeluppbyggnaden. Nedan listar vi en rad positiva effekter du som tränar kan få av att ta ett tillskott av omega-3 fettsyror:

 

  • Omega-3 kan lindra din träningsvärk
    En av de lite mindre sköna delarna av träning är ju träningsvärken som ofta kommer några dagar efter ett hårt träningspass. Ömheten i musklerna som känns vid träningsvärk beror ofta på en inflammation. Då omega-3 är ett antiinflammatoriskt tillskott kan det minska denna inflammation och till följd av det även träningsvärken! Med andra ord kan ett tillskott av omega-3 ge mindre träningsvärk och på så sätt effektivisera din träning!

  • Omega-3 kan öka din muskelmassa
    Ett tillskott av omega-3 kan ha en positiv påverkan på din proteinsyntes, och med andra ord din muskelmassa! Muskeluppbyggnaden fungerar som så att när du tränar, bryter du ner dina muskler och för du sedan vilar bygger du upp musklerna igen! Genom att då äta ett tillskott av omega-3 kan du påverka muskelproteinsyntesen positivt och öka muskeltillväxten(1)!

  • Omega-3 kan sänka dina kortisolnivåer vid träning
    En av de få nackdelarna som träning kan ge är känslan av utbrändhet snarare än energifylld som uppstår av träning. Denna känsla är en effekt av kortisolet! Ett riktigt tufft träningspass kan resultera i en kortisolutsöndring och höga kortisolnivåer, något som kan ge en känsla av utmattning efter träning. Hur gör vi för att motverka detta, jo: en sak du kan göra är att ta ett tillskott av omega-3! Ett tillskott av omega-3 har visats kunna sänka dina kortisolnivåer, framförallt efter träning.

 

Kan man gå ner i vikt av omega 3?

En vanlig myt inom träning, hälsa och kosttillskott är att omega-3 och andra fettsyror så som omega-6, CLA eller MCT skulle orsaka viktuppgång och göra en tjock. Som sagt är detta en myt! Faktum är att omega-3 och även ovannämnda fettsyror kan bidra till viktnedgång! Hur då? Jo, omega-3 motverkar nämligen lagringen av fett, detta genom att hjälpa cellmembranen att fungera optimalt. Enkelt förklarat ser omega-3 till att mer energi lagras i musklerna istället för i fettcellerna.

 

När på dagen ska man ta omega 3?

Omega-3 är ett kosttillskott som kan intas när som helst på dagen. Faktum är att det absolut bästa är att ta det flera gånger om dagen. Till exempel en kapsel till frukosten, en till lunchen och en till middagen.

 

Vilka livsmedel innehåller omega 3?

Omega-3 finns naturligt i flertalet livsmedel men framförallt fet fisk, så som lax, makrill, sill och sardiner. Men det finns även i till exempel valnötter, rapsolja och vissa alger.

 

Vilken är den bästa omega 3?

Utbudet av omega-3 tillskott är idag väldigt stort och det kan vara svårt att veta vilket kosttillskott med omega-3 man ska välja. Först och främst skiljer det lite beroende på om du till exempel är barn eller vuxen, gravid/ammande eller till exempel har en växtbaserad kosthållning. Men det finns ett antal tillskott av omega-3 som är extra populära och håller hög kvalité! Ett exempel på det är SOLID Nutrition Omega-3. Det är ett prisvärt & högkvalitativt kosttillskott med hög dos omega-3.

 

Hur vet man om man har omega 3 brist?

Då kroppen inte kan producera omega-3 på egen hand behöver du själv se till att du får i oss de via maten du äter och/eller kosttillskott. Får du inte i dig tillräckligt med omega-3 kan du få brist på det. Detta kan bland annat ge hjärtproblem och inflammationer. Men hur vet man om man har omega 3 brist då? Jo, nedan listar vi några symptom på att du kan lida av omega 3 brist!

  • Torr hud
  • Extrem trötthet
  • Sår i hårbotten
  • Dåliga naglar

 

Vilka ska inte äta omega 3?

Du som ska opereras eller till exempel äter blodförtunnande mediciner bör undvika ett tillskott av omega-3. Kontakta alltid en läkare om du är osäker!

 

Finns det vegansk omega 3?

Omega-3 är ett populärt kosttillskott som har en rad hälsofördelar. Dock består de traditionella Omega-3 kosttillskotten av fiskolja. Fiskolja är animaliskt och Omega-3 kan därav inte intas av de som äter en vegansk kost. Då finns det växtbaserad Omega-3 gjord på mikroalger! Ett vegansk Omega-3 tillskott är precis som det animaliska rikt på de essentiella fettsyrorna EPH och EDH samt har en dokumenterad positiv effekt på hjärtat, blodtrycket och lederna.

 

För att få i sig tillräckligt med Omega-3 via kosten bör man äta fet fisk (till exempel lax, makrill, sill och/eller sardiner) minst tre gånger i veckan. Personer som inte äter fisk, så som veganer, vegetarianer eller fiskallergiker måste se till att få i sig Omega-3 trots att de inte äter fisk. Detta kan till exempel vara från rapsolja eller valnötter, men även kosttillskott. Fettsyror i form av ett veganskt Omega-3 kosttillskott kan vara fördelaktigt för de som inte äter fisk och då inte heller kan ta ett ”vanligt” Omega-3 tillskott. Har du till exempel torr hud, skrovlig hud, sår i hårbotten eller dåliga naglar kan du ha brist på Omega-3.

 

Kan man överdosera på omega 3?

En vanlig fundering är; kan jag överdosera omega 3? eller Kan jag få i mig för mycket omega-3? Såhär; Livsmedelsverket har satt en övre gräns för hur stor den av energin vi äter som bör komma från fleromättade fetter (omega-3), enligt Livsmedelsverket bör inte mer än 10% komma från fleromättade fetter. Anledningen till att denna rekommendation är dock inte på grund av att det är skadligt att få i sig mer än så utan endast för att det inte finns något som tyder på att det är fördelaktigt att få i sig mer än så! Det enda en alldeles för hög dos av omega-3 kan ge är biverkningar.

 

Referenser

  1. Smith, Gordon I et al. “Omega-3 polyunsaturated fatty acids augment the muscle protein anabolic response to hyperinsulinaemia-hyperaminoacidaemia in healthy young and middle-aged men and women.” Clinical science (London, England : 1979) vol. 121,6 (2011): 267-78. doi:10.1042/CS20100597

Senaste

Vad är måltidsersättare och hur fungerar de?

Vad är måltidsersättare och hur fungerar de?

Måltidsersättare har blivit ett populärt alternativ för den som vill gå ner i vikt, få kontroll över sitt kaloriintag eller hitta ett snabbt och enkelt sätt att äta hälsosamt i en hektisk vardag. Men vad är egentligen en måltidsersättare, hur fungerar de, och är de verkligen ett hållbart alternativ för långsiktig hälsa? I den här artikeln reder vi ut vad som gör en måltidsersättare unik, vilka fördelar och risker som finns, och hur du kan använda dem på ett smart sätt för att nå dina mål.

Allt du behöver veta om Betakaroten

Allt du behöver veta om Betakaroten

Betakaroten är en naturlig antioxidant som inte bara ger morötter och andra orangefärgade grönsaker sin livliga färg, utan också erbjuder en rad hälsofördelar för oss människor. Från att bidra till en hälsosam hudton till att skydda cellerna mot skadliga fria radikaler – detta fettlösliga ämne har blivit en populär ingrediens i både kosttillskott och hudvårdsprodukter. Men vad är det egentligen som gör betakaroten så kraftfullt, och hur kan du dra nytta av det i din vardag?

Därför är Magnesium Nyckeln till Bättre Hälsa och Välbefinnande

Därför är Magnesium Nyckeln till Bättre Hälsa och Välbefinnande

Magnesium är ett av kroppens viktigaste mineraler och spelar en central roll i allt från muskel- och nervfunktion till energiproduktion och hjärthälsa. Trots detta är magnesiumbrist ett vanligt problem som många inte är medvetna om, och symtomen kan vara både diffusa och besvärliga – från muskelkramper och trötthet till sömnproblem och hjärtklappning. I den här artikeln fördjupar vi oss i varför magnesium är så viktigt, vilka tecken som kan tyda på brist, och hur du enkelt kan få i dig tillräckligt genom kost och livsstilsförändringar.

En Djupdykning I Aminosyror

En Djupdykning I Aminosyror

Tidigare har vi pratat om vad aminosyror är. Här kommer vi istället gå in på djupet om vad aminosyror faktiskt gör i kroppen. Aminosyror är livsnödvändiga byggstenar som spelar en central roll i kroppens funktioner. De är grunden till proteiner och behövs för att bygga upp och reparera vävnader, stödja immunförsvaret, bilda hormoner och enzymer samt reglera energinivåerna. Vissa aminosyror är essentiella, vilket innebär att vi måste få i oss dem via kosten, medan andra kan produceras av kroppen. Genom sin mångsidiga funktion bidrar aminosyror till allt från muskeltillväxt till metabolism och hjälper oss att hålla oss starka och friska.

Långsamma Kolhydrater: Nyckeln till Stabil Energi och Hälsosam Livsstil

Långsamma Kolhydrater: Nyckeln till Stabil Energi och Hälsosam Livsstil

Långsamma kolhydrater, även kända som komplexa kolhydrater, spelar en viktig roll i en balanserad kost genom att erbjuda en stabil och långvarig energiförsörjning. Till skillnad från snabba kolhydrater, som snabbt bryts ner och ger kortvariga energitoppar, absorberas långsamma kolhydrater i kroppen gradvis, vilket resulterar i en mer stabil blodsockernivå och mättnad under längre tid. Livsmedel som innehåller långsamma kolhydrater är ofta rika på fibrer, vitaminer och mineraler, och inkluderar fullkornsprodukter, baljväxter, grönsaker och vissa frukter. Dessa kolhydrater är särskilt värdefulla för att upprätthålla en jämn energi under dagen, förbättra koncentrationsförmågan och främja en hälsosam viktkontroll. Genom att integrera långsamma kolhydrater i din kost får du inte bara en mer balanserad energinivå, utan också ett kraftfullt stöd för ditt allmänna välmående.

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se