Vad är rosenrot? Tillskottsbolaget svarar på dina frågor!
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Det här är rosenrot

Rosenrot är ett populärt kosttillskott hos allt från hårt tränade individer till individer med en tillfällig brist på energi och lust. Rosenrot är en fetbladsväxt samt adaptogen som vi främst hittar i norra Europa, norra Asien och Nordamerika. Ett tillskott av rosenrot kan bland annat bidra med en ökad mental samt fysisk prestationsförmåga, minskad trötthet och skydd mot mental och fysisk stress. Men vad är egentligen rosenrot? I denna artikel får du svaret på det, men även frågorna Vad är bra med rosenrot?, Hur doserar man rosenrot? och Hur påverkar rosenrot fertilitet?

Det här är rosenrot

Produkter i inlägget

SOLID Nutrition Rosenrot, 90 caps
RHODIOLA ROSEA från SOLID Nutrition innehåller 400mg rosenrotsextrakt per kapsel. 
149 kr

Vad är rosenrot?

Rosenrot är en art i familjen fetbladsväxter och vi hittar den främst i norra Europa, norra Asien och Nordamerika. Rosenrot har en lång historia, dels som mat men även läkeväxt. Redan så tidigt som 1755 beskrev Carl Von Linné rosenrot som en läkande naturmedicin och man visste redan då att den inte bara var rik på C-vitamin utan även kunde ge dig energi, hålla dig frisk längre och lindra huvudvärk.

Förutom att rosenrot tillhör familjen fetbladsväxter tillhör den även gruppen adaptogener. Adaptogener består av växter som alla påstås kunna hjälpa dig med till exempel trötthet och ökad mental prestation. Adaptogenerna är inte beroendeframkallande och dessutom snabbverkande! Ordet adaptogen kommer från det engelska ordet adapt, på svenska ”att anpassa sig”. Detta på grund av att adaptogener kan hjälpa kroppen att anpassa sig under fysiskt eller psykiskt stressade situationer och perioder. Förutom rosenrot hittar vi även Ashwagandha och Schisandra.


Vad är bra med rosenrot?

Rosenrot har undersökts i flertalet studier och det sker fortfarande löpande forskning på örten. Studierna som gjorts har bland annat visat på att rosenrot kan ge ökad energi, minska trötthet, öka den mentala prestationsförmågan, ha en positiv påverkan på hormonbalansen i kroppen samt verka lugnande. Nedan har vi listat några av alla positiva effekter rosenrot kan ha:

 

  • Dämpar oro, ångest och stress
  • Kan öka sexlusten
  • Ökar fertilitet
  • Ökar uthålligheten
  • Skyddar mot fysisk och mental stress
  • Minskad trötthet
  • Normaliserar blodtryck och blodsocker
  • Verkar antiinflammatoriskt

Ytterligare något som är bra med rosenrot, utöver alla positiva effekter, är att det är snabbverkande! Inom så lite som 30-45 minuter kan du känna effekt. Detta tills skillnad från många andra kosttillskott och inte minst adaptogener där ett dagligt intag under en längre tid krävs för att få märkbar effekt.

Något annat som är bra med rosenrot är att det inte finns några biverkningar dokumenterade i de studier som genomförts på rosenrot. Av denna anledningen kan det vara värt att prova rosenrot för att se om det fungerar för just dig! Om inte annat så kanske det ger positiva placeboeffekter, utan bieffekter.

Ger rosenrot ökad uthållighet och återhämtning?

När det kommer till rosenrots påverkan på den fysiska prestationsförmågan har flera studier gjorts även där. Studier har bland annat visat att ett dagligt intag av rosenrot kan ge en ökad fysisk anpassningsförmåga till ansträngningsnivåer och ena mindre slitage på musklerna vid mycket hård träning. Så om rosenrot kan ge en ökad uthållighet? Svar Ja!

Då rosenrot inte är dopingklassat och har dessa positiva effekter på såväl prestation som återhämtning är det ett vanligt tillskott hos atleter. Men precis som det finns studier som visar på att rosenrot har en positiv påverkan på prestationsförmågan, uthålligheten och återhämtningen finns det studier som visar på att rosenrot knappt har någon effekt alls. Men eftersom roten varken har några bieffekter eller är dopingklassat är det ett populärt kosttillskott bland såväl tävlande atleter som motionärer.

Vilken rosenrot är bäst?

Det finns flertalet olika tillskott av rosenrot (rosenrotextrakt) på marknaden idag, och det kommer jämt och ständigt fler och fler. Ett av de mest populära, högkvalitativa och prisvärda kosttillskottet av rosenrot är RHODIOLA ROSEA från SOLID Nutrition. RHODIOLA ROSEA innehåller hela 400mg rosenrotextrakt per kapsel och är dessutom förstärkt med 1mg Pantotensyra per kapsel. Kapslarna är veganska och produkten är dessutom tillverkad i Sverige! Du hittar SOLID Nutrition RHODIOLA ROSEA HÄR.

Flertalet kosttillskott med rosenrotextrakt är förstärkta med pantotensyra. Detta då pantotensyra (vitamin B5) kan bidra till en ökad mental prestationsförmåga och därav lämpar sig väldigt bra i kombination med rosenrot!

 

Hur lång tid tar det innan rosenrot verkar?

En av de största fördelarna med adaptogenen rosenrot är att den verkar väldigt snabbt i kroppen! Redan efter så lite som 45 minuter kan du känna effekt av extraktet och det varar sedan under ganska lång tid dessutom! För vissa kan det ta längre tid än så att känna effekt, något som inte bara gäller rosenrot utan många naturläkemedel.

 

Hur länge kan man ta rosenrot?

Eftersom rosenrot kan ge effekt redan efter 45 minuter kan du välja att ta rosenrot som en engångsföreteelse eller under en längre tid, på regelbunden basis, beroende på hur du mår, hur din vardag ser ut och vad du vill få ut av kosttillskottet. Du kanske till exempel vill stärka din mentala prestation med en dos rosenrot innan en lång tenta eller viktigt jobb. Eller så kanske du vill höja din fysiska prestationsförmåga och öka din uthållighet med en dos rosenrot innan träningspasset. När som helst när du vill maximera din koncentrationsförmåga, stresstålighet och energi kan du inta rosenrot. Energin håller i sig ett par timmar och kan liknas med att ta en kopp kaffe, skillnaden är att rosenrot inte innehåller några centralstimulerande ämnen och därför även kan intas nära sänggående, till skillnad från koffein.

Vill du istället att den uppiggande effekten ska hålla i sig så kan du ta rosenrot varje dag, under en begränsad period! Genom att inta rosenrot varje dag flera dagar i sträck kan din prestationsförmåga gynnas avsevärt och även ditt immunförsvar kan påverkas positivt. Med andra ord; vill du få en långvarig effekt som på sikt hjälper dig prestera bättre, öka din energi och minska stress bör du ta rosenrot under flera dagar, medan om du är ute efter en mer tillfällig effekt klarar dig på en dos en dag bara!

Frågan kring hur länge kan man ta rosenrot som max är svår att svara på då det kan vara väldigt individuellt. Men när det gäller örter ska man generellt sätt variera ört emellanåt och inte äta tex rosenrot under allt för långa perioder. Har du ätit rosenrot under ett par månader kan det vara klokt att till exempel byta ut rosenrot mot örten och adaptogenen ashwagandha under en period, för att sedan eventuellt börja med rosenrot igen. Inta till exempel rosenrot under en period när din mentala och kanske även fysiska ansträngning är högra än normalt!

 

Kan man ta rosenrot när man är gravid?

När det gäller naturläkemedel, där rosenrot ingår, rekommenderas det generellt sätt att vara försiktig med intaget under graviditet. Rosenrot ska inte tas under graviditet, men kan däremot öka dina chanser att bli gravid. Vanligt bland kvinnor med livmoder är att inta rosenrot mellan mensen och ägglossningen för att sedan ta en paus.

 

Fungerar rosenrot mot depression och utbrändhet?

Flertalet studier som gjorts på rosenrot har visat på att rosenrot hjälper vid utbrändhet. Bland annat har en svensk studie gjorts på Uppsala Universitet som visar positiva resultat vad gäller minskad orkeslöshet. Studien genomfördes på 60st patienter som alla hade symptom på utbrändhet. Ena gruppen intog 576mg rosenrotextrakt per dag och den andra gruppen intog placebotabletter. Resultatet visade av gruppen som intog rosenrot dagligen efter en månad blivit avsevärt piggare och dessutom fått betydligt bättre värden.

Att ett tillskott av rosenrot skulle kunna vara givande för de som drabbats av utbrändhet, stress eller liknande är bevisat. Men lider du av depression bör du inte självmedicinera med rosenrot eller liknande naturläkemedel. Ett tillskott av rosenrot varken kan eller bör ersätta läkamedek specifikt framtagna för depressionstillstånd. Rådgör alltid med din läkare innan påbörjat intag av rosenrot.

Finns det några biverkningar med rosenrot?

Som tidigare nämnt har flertaket studier genomförts på rosenrotsextrakt och det som majoriteten av forskarna och studierna är överens om är att det inte finns några bieffekter eller biverkningar med rosenrot. Men som med alla kosttillskott reagerar alla olika på rosenrot, precis som det tar olika långt tid innan vi känner önskad effekt.

 

Hur påverkar rosenrot fertilitet?

Det finns flera studier och rapporter som visar på att rosenrot kan bidra till en ökad fertilitet och alltså ökad chans att bli gravid. Många kvinnor som intar rosenrot i syfte att öka sin fertilitet intar rosenrot fram till ägglossningen för att sedan upphöra tills dess att den eventuella mensen kommer. Efter det kan man påbörja på nytt och göra samma sak igen, detta för att öka sina chanser att bli gravid.

Viktigt att komma ihåg är att rosenrot inte rekommenderas att intas under en graviditet, utan endast inför.

Senaste

Vad är måltidsersättare och hur fungerar de?

Vad är måltidsersättare och hur fungerar de?

Måltidsersättare har blivit ett populärt alternativ för den som vill gå ner i vikt, få kontroll över sitt kaloriintag eller hitta ett snabbt och enkelt sätt att äta hälsosamt i en hektisk vardag. Men vad är egentligen en måltidsersättare, hur fungerar de, och är de verkligen ett hållbart alternativ för långsiktig hälsa? I den här artikeln reder vi ut vad som gör en måltidsersättare unik, vilka fördelar och risker som finns, och hur du kan använda dem på ett smart sätt för att nå dina mål.

Allt du behöver veta om Betakaroten

Allt du behöver veta om Betakaroten

Betakaroten är en naturlig antioxidant som inte bara ger morötter och andra orangefärgade grönsaker sin livliga färg, utan också erbjuder en rad hälsofördelar för oss människor. Från att bidra till en hälsosam hudton till att skydda cellerna mot skadliga fria radikaler – detta fettlösliga ämne har blivit en populär ingrediens i både kosttillskott och hudvårdsprodukter. Men vad är det egentligen som gör betakaroten så kraftfullt, och hur kan du dra nytta av det i din vardag?

Därför är Magnesium Nyckeln till Bättre Hälsa och Välbefinnande

Därför är Magnesium Nyckeln till Bättre Hälsa och Välbefinnande

Magnesium är ett av kroppens viktigaste mineraler och spelar en central roll i allt från muskel- och nervfunktion till energiproduktion och hjärthälsa. Trots detta är magnesiumbrist ett vanligt problem som många inte är medvetna om, och symtomen kan vara både diffusa och besvärliga – från muskelkramper och trötthet till sömnproblem och hjärtklappning. I den här artikeln fördjupar vi oss i varför magnesium är så viktigt, vilka tecken som kan tyda på brist, och hur du enkelt kan få i dig tillräckligt genom kost och livsstilsförändringar.

En Djupdykning I Aminosyror

En Djupdykning I Aminosyror

Tidigare har vi pratat om vad aminosyror är. Här kommer vi istället gå in på djupet om vad aminosyror faktiskt gör i kroppen. Aminosyror är livsnödvändiga byggstenar som spelar en central roll i kroppens funktioner. De är grunden till proteiner och behövs för att bygga upp och reparera vävnader, stödja immunförsvaret, bilda hormoner och enzymer samt reglera energinivåerna. Vissa aminosyror är essentiella, vilket innebär att vi måste få i oss dem via kosten, medan andra kan produceras av kroppen. Genom sin mångsidiga funktion bidrar aminosyror till allt från muskeltillväxt till metabolism och hjälper oss att hålla oss starka och friska.

Långsamma Kolhydrater: Nyckeln till Stabil Energi och Hälsosam Livsstil

Långsamma Kolhydrater: Nyckeln till Stabil Energi och Hälsosam Livsstil

Långsamma kolhydrater, även kända som komplexa kolhydrater, spelar en viktig roll i en balanserad kost genom att erbjuda en stabil och långvarig energiförsörjning. Till skillnad från snabba kolhydrater, som snabbt bryts ner och ger kortvariga energitoppar, absorberas långsamma kolhydrater i kroppen gradvis, vilket resulterar i en mer stabil blodsockernivå och mättnad under längre tid. Livsmedel som innehåller långsamma kolhydrater är ofta rika på fibrer, vitaminer och mineraler, och inkluderar fullkornsprodukter, baljväxter, grönsaker och vissa frukter. Dessa kolhydrater är särskilt värdefulla för att upprätthålla en jämn energi under dagen, förbättra koncentrationsförmågan och främja en hälsosam viktkontroll. Genom att integrera långsamma kolhydrater i din kost får du inte bara en mer balanserad energinivå, utan också ett kraftfullt stöd för ditt allmänna välmående.

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se