Vad är betakaroten?
Betakaroten är ett fettlösligt gyllenbrunt färgämne som tillhör gruppen karotenoider. Betakaroten lagras i hudens fettvävnad och fungerar som en antioxidant i kroppen. Antioxidanter är viktiga och hjälper till med kroppens försvar mot bildning och skadeverkan av fria radikaler och oxidativ stress som bryter ner cellerna. Fria radikaler bildas hela tiden när kroppen förbrukar syre. Det går alltså inte att undvika dem men antioxidanter stärker alltså försvaret.
Var finns då betakaroten? Jo, du kanske någon gång har funderat över var morotens färg kommer ifrån? Det är just betakarotenet som ger moroten den färgen. Grönsaker och frukter som innehåller mycket karoten, förutom morötter, är till exempel:
- persilja
- grönkål
- spenat
- pumpa
- sötpotatis
- papaya
- mango
Betakaroten ger alltså vissa frukter och grönsaker en grön eller gul nyans, och äter du mycket av dessa frukter och grönsaker får du naturligt i dig mycket betakaroten. För att komma upp i de nivåer som kan ge en fin solbränna behöver du dock äta väldigt mycket frukt och grönsaker. Ett kosttillskott med betakaroten kan då vara en enklare väg att testa. Självklart ska kosttillskottet inte ersätta en mångsidig kost, utan endast vara ett komplement.
Hur fungerar kosttillskott med betakaroten?
I ett kosttillskott med betakaroten finns betakaroten i en koncentrerad form. Betakaroten är ett fettlösligt ämne som kroppen har lättare att ta upp tillsammans med lite fett. Många kosttillskott med betakaroten innehåller därför också olja från till exempel kokos för att få en extra bra upptagningsförmåga. Den brunaktiga färg som betakaroten har lagras i hudens fettvävnad och ger en lätt solbrun nyans. Det tar flera veckor för huden att lagra betakaroten, och därför behöver du äta ett kosttillskott med betakaroten under flera veckor för att få ett synligt resultat. Effekten är successiv. Det kommer alltså dröja ett tag innan du märker en förändring i huden, och ibland upplever du förändringen bäst när huden också utsätts för solsjus.
Betakaroten kan alltså ge dig en vacker hudton, men den kan även ha en skyddande effekt mot solens strålar. Betakaroten kan ge ett skydd till huden som kommer inifrån genom att öka kroppens produktion av melanin. Melanin är ett pigment som skyddar mot solens farliga strålar. Personer med mörk hud har en högre mängd melanin i huden och ljusare personer har en mindre mängd. Mer pigment i huden betyder att du inte bränner dig lika lätt i solen. Höga doser av betakaroten påskyndar pigmenteringsprocessen i huden. Du ska dock alltid använda en solskyddsfaktor om du ska vistas länge i solen. Detta är särskilt viktigt för dig som har en ljus och känslig hud. Betakaroten ersätter inte solskydd, utan kan fungera som ett komplement. Bränner du dig när du är ute i solen ökar risken för hudcancer och huden åldras också mycket snabbare.
Hur hänger betakaroten ihop med vitamin A?
Betakaroten är ett förstadium till vitamin A, vilket innebär att kroppen kan omvandla det till vitamin A vid behov, alltså när kroppen själv behöver det. A-vitamin behöver kroppen för att bland annat synen, huden, slemhinnorna och immunförsvaret ska fungera normalt. A-vitamin är också mycket viktigt under en graviditet för barnets utveckling. Du hittar A-vitamin i både animaliska och växtbaserade livsmedel. Höga doser av vitamin A kan vara skadligt för kroppen, men eftersom kroppen själv konverterar betakaroten till vitamin A och reglerar produktionen finns ingen risk att överdosera vitamin A genom att äta för mycket kosttillskott med betakaroten.
Varför ska man använda kosttillskott med betakaroten?
Vill du ha en fräsch sommarbrun hy kan betakaroten ge den effekten. Det är svårt att äta betakarotenrika livsmedel och få i sig så mycket som skulle behövas för att få samma resultat som med ett kosttillskott med betakaroten. Följ den rekommenderade dosen på förpackningen och börja med kosttillskottet några veckor, gärna två till tre månader, innan du ska vistas i solen.
Hur mycket betakaroten innehåller ett kosttillskott?
Kosttillskott med betakaroten finns som tabletter och kapslar. Ett kosttillskott med betakaroten är mycket koncentrerat. För att du ska få en effekt av betakarotenet måste du i alla fall få i dig 30 mg betakaroten per dos. Många tillskott med betakaroten innehåller 50 mg betakaroten per kapsel. Det motsvarar ungefär mängden betakaroten i 500 g morötter. Och att äta ett halvt kilo morötter om dagen för att uppnå effekten och få en solbrun nyans på huden är kanske inte det lättaste, eller hur? Det finns också kosttillskott med 100 mg betakaroten per dos. Tänk dock på att det kan ge en överdriven färg och därför passar bäst inför en solsemester. En lägre dos ger en svagare solbrun färg som kan kännas fräsch året runt. Förutom betakaroten innehåller ofta kosttillskott med betakaroten också någon form av olja för att hjälpa kroppen att ta upp betakortenet. Kosttillskott med betakaroten kan också innehålla olika vitaminer och mineraler.
När man pratar om dosering i olika livsmedelssammanhang finns vissa gränsvärden som brukar nämnas. RDI står till exempel för rekommenderat dagligt intag. Det är ett rekommenderat intag för att motverka olika bristsjukdomar. DRI är en förkortning av dagligt referensintag och anger i procent hur mycket ett livsmedel eller ett kosttillskott innehåller av det dagliga referensintaget. ODI står för optimalt dagligt intag, och kan vara en hjälp för att stärka kroppen och uppnå en så god hälsa som möjligt. TDI, till sist, är en förkortning av terapeutiskt dagligt intag. TDI motsvarar en hög dos och ska bara intas under en kort period när man vet att kroppen har ett stort behov av ett visst näringsämne. Man bör alltid rådfråga en läkare före en TDI-dosering.
Finns det biverkningar med kosttillskott med betakaroten?
Det som händer när du använder ett kosttillskott med betakaroten är att huden får en solbrun ton när betakarotenet lagras i underhudsfettet. Du får också ett visst ökat skydd mot solens strålar och en solbränna som varar längre. Intas kosttillskott med betakaroten med en hög dos under en lång tid kan du märka att handflator och fotsulor får en orange ton, men vid lagom dos får du alltså en härlig solbränd nyans. När du drar ner eller slutar att använda kosttillskott med betakaroten kommer också hudens brunare nyans att försvinna.
Precis som med alla kosttillskott är det viktigt att du följer den rekommenderade dosen som finns på förpackningen. Kosttillskott ska aldrig ersätta en varierad och balanserade kost. Följer du anvisningarna finns inga kända biverkningar. Som vi har sett kan kroppen omvandla betakaroten till vitamin A vid behov. Det finns alltså ingen risk att du får i dig för mycket vitamin A när du äter kosttillskott med betakaroten eftersom kroppen endast omvandlar betakarotenet vid behov. Vitamin A kan vid för stora doser vara skadliga för kroppen. Personer som röker ska dock vara försiktiga med kosttillskott med betakaroten då ämnets antioxidanta egenskaper kan få motsatt effekt.
Vilka andra positiva egenskaper har betakaroten?
Förutom att ge huden en jämnare solbränna och ge ett visst skydd mot solskador har betakaroten också andra goda egenskaper. Här kan du läsa några av de effekter som betakaroten kan ha på kroppen:
- Betakaroten kan främja kroppens matsmältning.
- Betakaroten kan ge ett stärkt immunförsvar.
- Betakaroten kan sänka kolesterolväden.
- Betakaroten kan främja läkning av benbrott.
- Betakaroten kan motverka nattblindhet och ögonsjukdomar.
- Betakaroten kan främja och stärka kroppens slemhinnor.
SammanfattningBetakaroten finns naturligt i många grönsaker och frukter och ger huden en brun eller orange nyans. Genom att inta ett kosttillskott med betakaroten lagras betakaroten i hudens vettvävnad och du får en fin lyster på din hy. Huden får en solbrun nyans, men den får också ett visst solskydd genom att pigmenteringen ökar. Du ska dock aldrig slarva med solskydd. Detta är särskilt viktigt om du har en ljus och känslig hud. Betakaroten är ett fettlösligt ämne. Det betyder att du måste äta det tillsammans med någon form av fett för att kroppen ska kunna ta upp det. Många kosttillskott med betakaroten har därför tillsatt olja för att få en extra bra upptagningsförmåga. Effekten av ett kosttillskott med betakaroten kommer successivt och du måste börja äta tillskottet flera veckor innan du kan visa upp en härlig solbrun hud.
Kosttillskott med betakaroten ger också kroppen tillgång till vitamin A, utan att det finns en risk för överdosering. Kroppen omvandlar nämligen bara betakaroten till vitamin A vid behov. A-vitamin behöver kroppen bland annat för att motverka ögonsjukdomar, främja matsmältningen, stärka immunförsvaret och hjälpa slemhinnorna att bibehålla en normal funktion. Vitamin A i för höga nivåer kan vara skadligt för kroppen eftersom vitaminet är fettlösligt och lagras i kroppen.
Vad är kosttillskott?Vi vet att många undrar vad kosttillskott egentligen är och om kroppen verkligen behöver kosttillskott. Här får du svaren! Kosttillskott innehåller en koncentrerad form av ett näringsämne. Det kan till exempel vara vitaminer, mineraler, växtextrakt, proteiner och aminosyror. Det finns kosttillskott som innehåller enskilda ämnen och det finns kosttillskott som innehåller en blandning av flera ämnen. De flesta får i sig alla de näringsämnen som kroppen behöver via maten. Men för att uppnå vissa effekter, som till exempel en fin solbrun nyans på huden, kan ett kosttillskott vara ett bra komplement till kosten. Kosttillskott ska med andra ord inte ersätta en bristfällig kosthållning, utan vara ett komplement till en redan varierad och balanserad kost. Det är viktigt att du följer den rekommenderade dosen på kosttillskottets förpackning. Äter du något läkemedel bör du rådfråga din läkare innan du börjar använda ett kosttillskott. Är du sjuk, gravid eller ammande bör du också vara försiktig med kosttillskott och kontakta en läkare före användning.