Bonusar
XVitaminer
Vår kropp behöver både vitaminer och mineraler för att må bra och fungera. Dock så kan kroppen själv inte tillverka dessa på egen hand utan vi behöver tillföra de på egen hand, genom antingen kosten och/eller i form av kosttillskott. Några av de vanligaste att ta ett tillskott av är vitamin- D, -B och -C. Att ta ett tillskott av en eller flera vitaminer kan vara att rekommendera om man misstänker att man inte får i sig tillräckligt via kosten. Hos oss på Tillskottsbolaget hittar du flertalet olika kosttillskott med flertalet olika livsnödvändiga vitaminer.
Sortera efter
Högdoserat D-vitamin tillskott med hela 2000 IU per kapsel (motsvarande 1000% av DRI). Motver...
99 kr
Goda och smidiga tuggtabletter från Swedish Supplements med hela 500mg vitamin C per tablett.
109 kr
Q10 är en vitaminlik substans som bildas naturligt i kroppen och som spelar en viktig roll f&...
239 kr
Elit Multi well vitaminer och mineraler. Ditt dagliga näringsbehov i en tablett! En tablett a...
169 kr
Vad är vitaminer?
Det är en rad olika organiska ämnen som vår kropp inte kan bilda själv och alltså måste tillföras via kost och/eller tillskott. Det finns många olika, som alla har viktiga uppgifter i vår kropp. Samtliga är livsnödvändiga och något vi måste få i oss regelbundet för att må bra! De hjälper bland annat till med matsmältningen, att stärka vårt immunförsvar och att få energi från förbränning av socker och fett.
Det finns både fettlösliga och vattenlösliga vitaminer. De fettlösliga är A, D, E och K. De vattenlösliga är C samt åtta stycken olika B-vitaminer.
Vilka vitaminer är bra att äta?
Genom kosten får majoriteten av oss i oss alla vitaminer vi behöver, men det finns undantag och vissa behöver faktiskt många av oss ett tillskott av.
Är du vuxen och frisk samt äter en varierad och balanserad kost? Ja då får du med största sannolikhet i dig det du behöver genom kosten. Men, äter du verkligen varierat & balanserat? Det finns 13 olika typer av vitaminer som vår kropp behöver för att fungera optimalt. Bland annat vitamin A, C, D, E & K, samt B-vitaminerna. Dessa måste vi få i oss via maten, för vår kropp kan nämligen inte producera dessa själva.
Om du till exempel äter en växtbaserad kost, har några allergier eller av annan anledning äter specialkost kan du behöva ett tillskott av en eller flera av vitaminerna. B12 är ett praktexempel! B12 hittar vi framförallt i animaliska livsmedel, mjölk, kött och ost, alla livsmedel som en vegan inte äter. Därför kan du som vegan ha ett behov av kosttillkott med Vitamin B12!
Ytterligare ett sådant exempel är under vinterhalvåret i Sverige, när solen lyser med sin frånvaro här i Sverige. Då solen är vår främsta källa till D-vitamin kan ett tillskott vara nödvändigt.
Hur vet man vilka vitaminer man behöver?
Vid brist på en eller flera vitaminer kan du få flera olika sjukdomsliknande symptom. Symptomen är olika beroende på vilken/vilka du har brist på. Några exempel är:
Brist på B-vitaminerna: kan ge problem med huden och slemhinnorna, trötthet, blodbrist och dålig aptit.
Brist på C-vitamin: ger ofta en känsla av trötthet och irritation.
Brist på D-vitamin: kan även de ge en känsla av trötthet och orkeslöshet, men även dålig aptit och retlighet.
Så var vaksam på eventuella symptom och om du misstänker att du har brist på en eller flera kan du se över din kost och överväga att testa addera ett tillskott.
Vilka vitaminer är bra för trötthet?
Flertalet vitaminer samverkar för att hålla våra energinivåer uppe, men det finns två stycken som är lite extra viktiga för att vi ska känna oss sådär pigga och alerta. Vi pratar om B & D! Som vi nämnt tidigare finns det flertalet olika B-vitaminer, och speciellt viktig när vi pratar om trötthet är B12.
B12-brist kan ha en så stor påverkan på dina energinivåer att du får svårt att hålla ögonen öppna stundtals. Detta bidrar till bildandet av röda blodkroppar, normal homocysteinomsättning, energiomsättning och understödjer normal psykologisk funktion. Supplementering av B12 kan vara särskilt viktigt för veganer då det i huvudsak återfinns i animaliska produkter som till exempel lever, kött, ägg och mjölk.
Även D är även de bra mot trötthet. D-vitamin är ett fettlösligt provitamin. Dessa binder sig till fett och lagras i levern, där man i förenklade termer har ett slags reservlager att ta från om brist skulle uppstå. Till skillnad från många andra som kontinuerligt behöver tillföras utifrån då kroppen inte kan tillverka dessa för egen maskin kan faktiskt kroppen producera allt nödvändigt D-vitamin själv, så länge den exponeras för tillräcklig mängd solljus. Det finns olika varianter av D-vitamin och till de två vanligaste hör vitamin D2 och vitamin D3. D3 är det som kroppen själv kan syntetisera vid exponering för solljus.
Får du inte tillräckligt med solljus, till exempel under hösten & vintern, kan du utveckla en brist och känna dig trött.
Vilken är den vanligaste vitaminbristen?
När vi pratar om de vanligaste vitaminet att ha brist på i Sverige nämns ofta vitamin D och B12. Det som gör det förstnämnda unikt är att den bästa sättet att få bukt med bristen är genom kosttillskott, eller exponering av solen. Detta då solen är vår främsta källa till detta! Och som vi alla vet ser vi knappt solen under vinterhalvåret, så ett tillskott kan många gånger vara att rekommendera.
B12 däremot, där finns det flera sätt att få bukt med bristen. Du kan dels se över din kosthållning; äter du varierat & balanserat? Äter du livsmedel rika på B12? Det vill säga kött, mjölk, ost, fågel & fisk? När du sett över din kost kan du se över om ett kosttillskott är ett alternativ, för att komplettera. Detta bör du framförallt göra om du äter vegetariskt eller liknande, då det då finns en stor risk att ditt intag av B12 i kosten är begränsat.
Hur märker man att man har brist på B-vitamin?
B-vitaminer har stor betydelse för vår hälsa då de behövs för att säkerställa fullgod funktion i kroppens celler. De spelar en avgörande roll i en rad olika metabola processer, omsätter maten vi äter till energi, bildar nya blodkroppar, bidrar till normal muskel- och nervfunktion och behövs även för att upprätthålla frisk hud och andra vävnader i kroppen. De fyller olika funktion och med tanke på att kroppen inte själv kan syntetisera dessa måste de tillföras via kosten.
Det finns åtta olika och de spelar samtliga en viktig roll i cellernas ämnesomsättning. Värt att notera är också att de är vattenlösliga, vilket betyder att de utsöndras via urinen och därmed behöver tillföras kontinuerligt utifrån. Undantaget är dock vitamin B12 som lagras i levern efter att det har tagits upp i blodet. Det kan ta uppemot 2-3 år innan förråden töms då utsöndringen sker mycket långsamt.
I synnerhet veganer och ammande mammor ligger i riskzonen för att utveckla brist och bland annat psykiska problem, inkusive depression, har kunnat kopplas till undermåliga nivåer av vitaminet ifråga.
De olika B-vitaminerna har som sagt olika uppgift och värt att notera är att de inte kan ersätta varandra. Det kan vara svårt att avgöra vilket specifikt vitamin man har behov av eller lider brist på, men vanligast är B12-brist och där är följande symptom vanliga: trötthet, orkeslöshet, utmattning, yrsel och huvudvärk. Även koncentrationssvårigheter, hjärtklappning och öronsus är vanligt.
Är det bra att äta vitamintillskott?
Precis som namnet avslöjar är det ett tillskott och alltså inget som varken bör eller ska ersätta en hälsosam, mångsidig och balanserad kosthållning. Generellt sett är det få som lider av en ordentlig brist på ett eller flera vitamin, och alltså få som behöver ett kosttillskott. Sedan finns det vissa riskgrupper som rekommenderas ta ett tillskott av en eller flera näringsämnen, bland annat gravida, veganer, ammande, äldre, etc.
Att äta vitamintillskott är absolut inte dåligt, förutsatt att du inte överstiger den rekommenderade dagliga mängden och väljer ett kvalitativt tillskott. Faktum är att det många gånge är ett bra sätt att säkerställa intaget!