Den stora guiden om hälsokost
Fri frakt över 500kr
Bonusprodukter
Poäng på alla dina köp
Currency currency
X

Shopping from a different country?

Please select your country to get the right currency!

Fri frakt över 500kr Bonusprodukter Poäng på alla dina köp

Den stora guiden om hälsokost

För att må bra måste vi värna om kroppen genom att äta en bra och hälsosam kost och motionera regelbundet. Beroende på var i livet du befinner dig har du också ett varierande behov av näringsämnen, som du inte alltid kan få i dig i tillräcklig mängd via maten. Då kan det vara bra att hjälpa kroppen genom att komplettera din balanserade kost med kosttillskott. Hälsokost är ett vitt begrepp som omfattar allt från dieter och kosttillskott till mat och recept. I den här guiden får du vet allt du behöver om hälsokost och dess inverkan på din kropp.

Den stora guiden om hälsokost

Produkter i inlägget

Redcon1 GI Juice, 450 g
20
Frukt, grönsaker och matsmältningsenzymer - något som de allra flesta har brist p&#...
399 kr (499 kr)
Fairing Super Daily Reds, 250 g
Fairings Daily Reds är ett kalorisnålt reds - tillskott i serien Green Line som inneh...
229 kr
Köp!
Info
Fairing Daily Greens, 250 g
Daily Greens från Fairing Sports Nutrition är en noga utvald sammansättning av gr&#...
229 kr
Köp!
Info
Supplement Needs Greens+, 30 serv.
Supplements Needs Greens+ är troligtvis marknadens absolut mest väldoserade "greens-blan...
429 kr

Vad är hälsokost?

Som vi nyligen var inne på är hälsokost ett område som innefattar mycket och hälsokost finns i många olika varianter. Det kan till exempel vara smakrika smoothies proppade med naturliga vitaminer och mineraler, alger, frukter, bär, fet fisk och gräsbeteskött. I hälsokost ingår också nyttiga fettsyror som omega-3 och omega-6, och probiotika som hjälper kroppen att må bra och fungera optimalt från cellnivå.

Det är viktigt att inte förväxla hälsokost med naturläkemedel eftersom hälsokost ska ses som en komplement till din vardagliga kost. 

Varför ska du äta hälsokost?

Oavsett hur mycket eller hur lite du tränar är det viktigt att äta en bra och varierad kost. Om du väljer att äta ren mat som är lagad från grunden, det vill säga mat som inte är hel- eller halvfabrikat eller innehåller en massa tillsatser, får du i dig mycket näringsämnen. Det är dock inte säkert att du får i dig tillräckligt med vitaminer och mineraler, särskilt inte om du tränar mycket, och då behöver du tillsätta dessa genom kosttillskott. Numera vet vi att det finns en mängd antioxidanter, mineraler och vitaminer som är centrala för att kroppens viktiga funktioner ska fungera så bra som möjligt. Genom att äta hälsokost ger du din kropp möjlighet att må bra och bygga upp ett starkare immunförsvar.

Kontrolleras alla hälsokostprodukter?

Eftersom hälsokost och kosttillskott räknas som livsmedel regleras de av livsmedelslagstiftningen. Det innebär att det är tillverkaren av produkterna som ansvarar för att produkterna är säkra att använda och att de uppfyller kraven som finns i livsmedelslagstiftningen. 

Livsmedelsverket, som är den myndighet som ansvarar för livsmedelskontroll, har tydliga riktlinjer för hur hälsokostprodukter måste vara uppmärkta och på vilka sätt de får marknadsföras.

Är det säkert att handla hälsokost online?

Så länge du handlar av seriösa svenska nätbutiker som säljer hälsokost är det ingen skillnad mot att handla produkterna i en fysisk butik. Hälsokostprodukterna som säljs i en webbutik omfattas av samma lagstiftning och kontroller som de som säljs i en vanlig butik. Alla produkter om är märkta som hälsokost måste, precis som alla andra livsmedelsprodukter, vara märkta med en tydlig innehållsförteckning och bäst före-datum. Det får inte finnas några förbjudna ämnen i hälsokostprodukter som säljs på nätet. 

En del hälsokost innehåller sötningsmedel, är det farligt?

Sötningsmedel är ett ämne som det pågår en intensiv debatt om i dagsläget. Sötningsmedel anses av många vara onaturliga och göra mer skada än nytta i kroppen. Sanningen är att det finns både naturliga och konstgjorda sötningsmedel och i skrivande stund finns det inga forskningsresultat som kan påvisa att sötningsmedel är skadliga. I Sverige, och många andra länder, är det lag på att tillverkaren måste ange i produktens innehållsförteckning om den innehåller sötningsmedel. Då kan du som konsument välja om du vill ha sötningsmedel eller inte. 

Är hälsokost och kosttillskott läkemedel?

Som namnen hälsokost och kosttillskott antyder är det mat och tillskott till mat det handlar om och inte ett läkemedel. Ett kosttillskott består vanligtvis av koncentrerad form av ett ämne eller en växt. Om du äter en sund och varierad kost får du i dig de näringsämnen som kroppen behöver, men om du tränar hårt eller lätt får brist på något ämne i kroppen, kan du behöva kosttillskott. Varken hälsokost eller kosttillskott har till uppgift att bota sjukdomar eller lindra sjukdomssymptom, och av den anledningen räknas de inte som läkemedel.

Kapslar eller tabletter - vilket är bäst?

Näringsupptaget är detsamma oavsett om du väljer kapslar eller tabletter. Något som däremot är viktigt är att du i största möjliga mån väljer tabletter som är kallpressade. Med kallpressningsmetoden skadas inte de aktiva ämnena i tabletterna när de tillverkas. Det kan däremot ske vid varmpressning av tabletter.

En del föredrar tabletter istället för kapslar eftersom kapslarna kan vara större och lite jobbigare att svälja. Tabletter har också fördelen att de går att dela för att bli lättare att svälja. En del kapslar går att öppna, vilket gör att du kan blanda ut innehållet i exempelvis ett glas juice, en smoothie eller i maten. Välj det sätt som fungerar bäst för dig.

Vilka är de viktigaste kosttillskotten?

Behovet av kosttillskott är naturligtvis individuellt och styrs av faktorer som exempelvis hur mycket och hårt du tränar; vilken kost du äter; hur mycket du stressar och hur aktiv livsstil du har. Det finns dock sex kosttillskott som de allra flesta behöver och som kan vara svåra att få i sig i tillräcklig mängd via maten. Dessa kosttillskott är:


  • Multivitamin: antioxidanter, fenoler, flavonoider, fytonäringsämnen, mineraler, vitaminer med mera, fungerar i synergi med varandra, det vill säga ämnena ökar varandras funktion och effekt i kroppen. Av den anledningen är en multivitamin ett av de viktigaste kosttillskotten.
  • Omega-3: är ett samlingsnamn för essentiella fettsyror som finns i exempelvis algolja, fiskleverolja och linfröolja. Vi behöver de längre fettsyrorna av omega-3, det som kallas för EPA och DHA. Människokroppen kan själv omvandla den kortare ALA till EPA och DHA, men bara runt 5 procent och det krävs också att vi har tillräckligt med en rad andra näringsämnen för att processen ska fungera. Omega-3 från fisk och alger innehåller DHA och EPA. 
  • Magnesium: bidrar bland annat till att bibehålla en normal muskelfunktion; en normal energiomsättning; upprätthålla nervsystemets funktion och minska trötthet. När mat, till exempel vetemjöl och vitt ris, raffineras försvinner upp till 75 procent av magnesiumet, vilket gör att så gott som alla behöver ett kosttillskott med magnesium. 
  • B-vitaminer: är vattenlösliga vitaminer vilket gör att de behöver fyllas på ofta. Vitamin B12 är viktig för celldelningen och har också en inverkan i kroppens omsättning av kolhydrater och omsättningen av fett och proteiner. Vitamin B12 är också nödvändig för en stabil utveckling av röda blodkroppar i benmärgen och är viktig för immunförsvaret. Brist på vitamin B12 visar sig ofta i form av trötthet.
  • Probiotika: är viktigt för att balansera tarmfloran. Probiotika är bra bakterier som hjälper kroppen med immunförsvaret och näringsupptaget. Ett bra sätt att få i sig probiotika är att äta fermenterad eller mjölksyrad mat, till exempel surkål, mjölkkefir eller vattenkefir. 
  • D-vitamin: är det vitamin som är svårast att få i sig i tillräcklig mängd via maten. För att producera D-vitamin själv behöver kroppen dagsljus och allra helst solljus. Mejeriprodukter är berikade med D-vitamin som är viktigt för att bibehålla skelettets styrka.

Kan kosttillskott slå ut varandra?

Det korta svaret på den frågan är ja. Precis som att vitaminer kan förstärka varandras funktion och effekt i kroppen, kan vissa kombinationer av vitaminer göra att de slår ut varandra. Ett exempel på två vitaminer som inte ska tas tillsammans är vitamin A och vitamin D. De använder samma receptorer på cellen och tar du de båda vitaminen tillsammans blir resultatet att de slår ut varandra, och då får ingen effekt av vitaminintaget. 

När ska du ta dina kosttillskott för att de ska ge bäst effekt?

Vitaminer delas in i vatten- och fettlösliga vitaminer. C-vitamin är ett exempel på en vattenlöslig vitamin som du kan ta på tom mage när som helst under dygnet. D-vitamin tillhör de fettlösliga vitaminerna och en sådan behöver fett för att kroppen ska kunna ta upp den. Det gör att det är bra att ta D-vitamin i samband med att du äter en måltid. Eftersom D-vitamin är en fettlöslig vitamin är den också bra att ta tillsammans med omega-3 som är en fettsyra. Multivitamin är bäst att inta tillsammans med en måltid, medan probiotika är bäst att inta i början av en måltid, till exempel vid frukosten.

Måste du äta kosttillskott när du tränar?

Ja och nej. Återigen fungerar alla människor olika. En del klarar av att få i sig alla näringsämnen via en balanserad och varierad kost medan andra måste komplettera med kosttillskott. När du tränar bryter du ner kroppen och då kan proteinpulver hjälpa kroppen med återhämtningen och bygga upp musklerna. Så gott som alla, oavsett träningsnivå, har nytta av att äta ett multivitaminpreparat som hjälper kroppen att upprätthålla en tillräcklig nivå av vitaminer och mineraler. 

Beroende på vilket mål du har med din träning, gå ner i vikt eller blir starkare och uthålligare, är det viktigt att du väljer rätt typ av kosttillskott. Är din målsättning att gå ner i vikt ska du undvika kosttillskott som innehåller mycket kolhydrater och istället satsa på proteinpulver med högt proteininnehåll. Är du ung eller tränar hårt är kolhydratinnehållet i regel inte något du behöver ta hänsyn till. 

Finns det veganska kosttillskott?

Om du är vegan, laktosintollerant, mjölkproteinallergiker eller av andra anledningar vill få i dig protein från andra källor än mjölk och vassle, finns det veganska alternativ. Veganska proteinpulver är tillverkat av protein från exempelvis hampa, havre, ris, soja och ärtor.

Om du är vegetarian eller vegan är det viktigt att du ser till att få i dig tillräckligt med alla nödvändiga mineraler och vitaminer. Brist på vitamin B12 och vitamin D, som finns i kött och mejeriprodukter, är vanligt hos veganer som inte tar kosttillskott. Numera har tillverkarna av kosttillskott så gott som alltid veganska alternativ.

Vilka fördelar har hälsokost?

Med några enkla val kan du ändra och förbättra din livskvalitet och få ett bättre välmående. En bra och varierad kost i kombination med exempelvis ett multivitaminpreparat kan på relativt kort tid få dig att må bättre, bli piggare och orka mer. Vilken eller vilka effekter du får av hälsokost är individuellt eftersom människokroppen är unik. Därför är det viktigt att du analyserar vilken typ av kosttillskott du behöver och provar dig fram till en produkt som passar dig och din kropp.

Några fördelar som många upplever med att äta kosttillskott är:

  • Mer ork
  • Minskad nedstämdhet
  • Bättre matsmältning
  • Minskad eller ingen ledsmärta
  • Bättre kognitiv förmåga
  • Bättre minne
  • Större muskelmassa
  • Kortare återhämtningstid efter träning
  • Starkare immunförsvar


Genom att lägga om din kost och komplettera den med ett eller flera kosttillskott kommer du att hjälpa din kropp i rätt riktning och på sikt också förbättra din hälsa. 

Senaste

Vad är måltidsersättare och hur fungerar de?

Vad är måltidsersättare och hur fungerar de?

Måltidsersättare har blivit ett populärt alternativ för den som vill gå ner i vikt, få kontroll över sitt kaloriintag eller hitta ett snabbt och enkelt sätt att äta hälsosamt i en hektisk vardag. Men vad är egentligen en måltidsersättare, hur fungerar de, och är de verkligen ett hållbart alternativ för långsiktig hälsa? I den här artikeln reder vi ut vad som gör en måltidsersättare unik, vilka fördelar och risker som finns, och hur du kan använda dem på ett smart sätt för att nå dina mål.

Allt du behöver veta om Betakaroten

Allt du behöver veta om Betakaroten

Betakaroten är en naturlig antioxidant som inte bara ger morötter och andra orangefärgade grönsaker sin livliga färg, utan också erbjuder en rad hälsofördelar för oss människor. Från att bidra till en hälsosam hudton till att skydda cellerna mot skadliga fria radikaler – detta fettlösliga ämne har blivit en populär ingrediens i både kosttillskott och hudvårdsprodukter. Men vad är det egentligen som gör betakaroten så kraftfullt, och hur kan du dra nytta av det i din vardag?

Därför är Magnesium Nyckeln till Bättre Hälsa och Välbefinnande

Därför är Magnesium Nyckeln till Bättre Hälsa och Välbefinnande

Magnesium är ett av kroppens viktigaste mineraler och spelar en central roll i allt från muskel- och nervfunktion till energiproduktion och hjärthälsa. Trots detta är magnesiumbrist ett vanligt problem som många inte är medvetna om, och symtomen kan vara både diffusa och besvärliga – från muskelkramper och trötthet till sömnproblem och hjärtklappning. I den här artikeln fördjupar vi oss i varför magnesium är så viktigt, vilka tecken som kan tyda på brist, och hur du enkelt kan få i dig tillräckligt genom kost och livsstilsförändringar.

En Djupdykning I Aminosyror

En Djupdykning I Aminosyror

Tidigare har vi pratat om vad aminosyror är. Här kommer vi istället gå in på djupet om vad aminosyror faktiskt gör i kroppen. Aminosyror är livsnödvändiga byggstenar som spelar en central roll i kroppens funktioner. De är grunden till proteiner och behövs för att bygga upp och reparera vävnader, stödja immunförsvaret, bilda hormoner och enzymer samt reglera energinivåerna. Vissa aminosyror är essentiella, vilket innebär att vi måste få i oss dem via kosten, medan andra kan produceras av kroppen. Genom sin mångsidiga funktion bidrar aminosyror till allt från muskeltillväxt till metabolism och hjälper oss att hålla oss starka och friska.

Långsamma Kolhydrater: Nyckeln till Stabil Energi och Hälsosam Livsstil

Långsamma Kolhydrater: Nyckeln till Stabil Energi och Hälsosam Livsstil

Långsamma kolhydrater, även kända som komplexa kolhydrater, spelar en viktig roll i en balanserad kost genom att erbjuda en stabil och långvarig energiförsörjning. Till skillnad från snabba kolhydrater, som snabbt bryts ner och ger kortvariga energitoppar, absorberas långsamma kolhydrater i kroppen gradvis, vilket resulterar i en mer stabil blodsockernivå och mättnad under längre tid. Livsmedel som innehåller långsamma kolhydrater är ofta rika på fibrer, vitaminer och mineraler, och inkluderar fullkornsprodukter, baljväxter, grönsaker och vissa frukter. Dessa kolhydrater är särskilt värdefulla för att upprätthålla en jämn energi under dagen, förbättra koncentrationsförmågan och främja en hälsosam viktkontroll. Genom att integrera långsamma kolhydrater i din kost får du inte bara en mer balanserad energinivå, utan också ett kraftfullt stöd för ditt allmänna välmående.

Are you in the right place?
Choose country
Continue to tillskottsbolaget.se